Читај ми!

Vršačko jezero - zimovnik za labudove

Jato labudova prvi put zimuje na gradskom jezeru u Vršcu. Ove plemenite ptice postale su atrakcija i ljubimci Vrščana. Poznavaoci ptica upozoravaju: Nemojte ih hraniti hlebom, već isključivo kukuruzom i pšenicom, jer su zrnasta hrana i trava ono čime se hrane u prirodi.

Bajkovita slika na gradskom jezeru u Vršcu -  jato labudova koje ponosno gospodari ovom vodenom površinom i Vrščani koji svakodnevno dolaze da ih vide, fotografišu i nahrane.

Prilično su pitomi i veruju ljudima do te mere da prilaze sasvim blizu prilikom hranjenja. Jato broji 15 ptica a očekuje se da će ih do kraja zime biti i više. 

Reakcija Vrščana su podjednako pozitivna. 

„Jao slatki su, jao prelepi su. Svi ih hrane tamo, znam, jako su i pitomi, dođu pa se brčkaju, slatki su, sviđaju se svima, jako lepo, blago nama. U svakom slučaju baš su ukras, nadam se da će ostati i da će biti tako. Meni je zanimljivo došli su. I šta sad? Hoće biti naši - ostaju naši, e baš mi je drago, pozdravljam labudove izabrali su dobar grad i dobro jezero", utisci su oduševljenih meštana.

Ove graciozne ptice nisu samo lepe, već i korisne.

„Mnogo su nam pomogli, hrane se travom, svu travu iz jezera i sa oboda jezera su pojeli, tako da jezero nikad nije bilo čistije, to je prosto neverovatno" ističe  Miodrag Birćanin, poslovođa u Gradskom zelenilu.

Svi se sada pitaju, hoće li labudovi tu i ostati. Kako nam je objasnio vršački ornitolog Milivoje Vučanović, dovoljne količine hrane razlog su što će se na ovoj vodenoj površini jato zadržati sigurno do proleća.

Međutim, na proleće, jezero će biti dovoljno samo za jedan par, jer su ove guske izuzetno teritorijalne i agresivne prema drugim pticama i pripadnicima svoje vrste u periodu kada odgajaju mlade.

„Tu kako ih posmatramo ovih dana vidimo jedan par koji se već da kažemo zaljubio koji se već upario, oni već pokazuju te retke ljubavne rituale, pokazuju nežnost jedan drugome, odvajaju se, tako da je to možda potencijalni par koji će možda ostati na ovom jezeru" kaže Milivoje Vučanović, ornitolog i čuvar prirode na Vršačkim planinama.

Jezero je u ovom trenutku samo njihovo i uživaju, šta će biti kada krene sezona kupanja, ostaje da vidimo, iako već sada postoji inicijativa da se na sredini jezera napravi malo ostrvo i stvore uslovi kako bi par uspešno mogao da odgaja mlade.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво