Читај ми!

Vranjsko muzičko nasleđe

Vranjsko muzičko nasleđe je vredno, obimno i obuhvata više žanrova. Najznačajnija je vranjska gradska pesma, zbog koje je Vranje prvi naš grad koji je član Uneskove Mreže kreativnih gradova, u oblasti muzike. "Vranjsko muzičko nasleđe" je i naziv monografije, koja je promovisana preko interneta.

Posebna po melodiji, tekstu koji je životan, interpretaciji. Vranjska gradska pesma peva se od druge polovine 19. veka, opisuje stvarne događaje, osećanja, specifičnosti ovog kraja. Autentična je i priča po kojoj je napisana pesma "Triput ti čukna na pendžer, mila daskalice"

"Govori o lepoj učiteljici Anki Popović koja je inače bila Beograđanka, ali se udala za učitelja Kostu Popovića, poreklom iz sela Preobraženje kod Vranja", kaže Ivana Tasić, vokalna solistkinja.

Duh sredine najbolje se upoznaje kroz muziku, stihove. Monografija koja čuva i promoviše vranjsku muziku napisana je ove godine, autorka je Marija Vitas, po struci etnomuzikolog. Iako nije iz Vranja, kaže da obožava vranjsku pesmu, pripremala se uz literaturu, razgovore i slušanje muzike.

"Svakodnevno slušanje pesama i u nekom izvornijem obliku i u stilizovanijem, i one sa nekim modernijim umetničkim pristupom. I trubačku muziku, i razne druge zvučne izraze Vranja i vranjskog kraja", ističe Marija Vitas, autorka monografije "Vranjsko muzičko nasleđe".

Sve to je razlog zbog kog je Vranje u Mreži kreativnih gradova Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu. Monografija o tome pripremljena je u saradnji grada, Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i Ministarstva kulture i informisanja.

"Ona predstavlja kratak istorijat vranjske muzike, zatim ona izdvaja neke jake ličnosti u razvoju vranjske muzike koje su nezaobilazne, bavi se percepcijama i sudbinama van vranjskog konteksta, i ono što je jako bitno, o sadašnjem stanju vranjske muzike", naglašava dr Vladimir Kolarić, urednik Monografije.

"Radi se o jednom velikom, kapitalnom delu, značajnom za grad Vranje, za kulturu grada Vranja, pre svega za muziku po kojoj je i Vranje prepoznatljivo i karakteristično", kaže Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja.

Monografija je ilustrovana, napisana i na srpskom i engleskom jeziku, a osim štampanog izdanja, biće objavljeno i elektronsko, uz disk. Promoviše kulturu Srbije u svetu, a u skladu sa pandemijom, prvo je predstavljena na mreži svih mreža.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво