Svetlanina kuća podseća na starinske žurnale – umetnost na svakom koraku

Da jesen života može biti zlatna, svojim stavom i načinom života, potvrđuje 80-godišnja Šapčanka, Svetlana Kalinić, koja je život u gradu zamenila imanjem na selu. Njeno dvorište i kuća podsećaju na starinske žurnale, i za svakog gosta divno mesto za odmor.

Šapčanka Svetlana Kalinić, u svom malom raju, kako njenu kuću i baštu nazivaju njene prijateljice, sve što raste pretvara u umetnost.

Njenu nežnost i kreativnost oseća na stotine vrsta insekata i ptica, najviše biljaka, od meksičkog filadendrona do puzavica i krompir cveća. Na imanju živi sama, ali joj rado dolaze deca i unuci, prijateljice.

Kaže da je angažovana po čitav dan i ne oseća usamljenost.

"Gde god sam videla šta mi se dopalo, donose mi i sa mora, komšinice mi daju pelcere i donose mi saksije na poklon, ja ne mogu bez toga, cveće je mene i moj ručni rad. Ja bez toga ne mogu, ovce moje, pa kad jagnje zagrlim i poljubim, to je meni nešto najlepše, miris vune one njegove", navela je Svetlana Kalinić.

Kazala je da svakog jutra pije kafu sa jednom kokoškom koju je, navodi, odgajila. 

"Malo jedno pilence se samo izleglo i tako sam je odgajila, ona svako jutro dodje na vrata i peva mi da joj otvorim", dodala je Svetlana.

Svetlana pravi unikatne ramove, slike od ribljih kostiju, figure od ljuske kukuruza, zanimljive bukete cveća, aranžira torte.

Od poklona za patrijarha Pavla do srpskog štanda u Briselu

Imala je čast, kaže, da napravi poklon za slavu patrijarha Pavla, čak i da aranžira srpski štand na sajmu u Briselu. Njena kuća je galerija ručnih radova sa mustrama starijim od jednog veka.

"Ne žalim da radim i noću, setim se, pa ustanem da to uradim, da ne zaboravim, da napišem neki stih , ja uvek volim mojoj prijateljici Nati da dam siku, ali da joj napišem pozadi, da ona vidi da je volim.

Ističe da za sebe ne bi rekla da ima 80 godina. 

"Pošto imam neki elan i volju, evo, mogu moja deca da posvedoče. Mnogo utiče i zdravlju mom i volji mojoj, ja volim ko dodje da se divi, da je to lepo, ja svaku lisku kupim, počistim", istakla je Svetlana Kalinić.

Zajedničko ime za njen život je kaže, ljubav, koju je, kao i talenat prenela na kćerku Biljanu koja u Vašingtonu pravi unikatnu srpsku narodnu nošnju promovišući svoju tradiciju i kulturu.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво