Kragujevac je grad automobila, a da li postaje i grad bicikala

Leto je uvek pravo vreme za vožnju bicikla. Za one koji brinu o svom zdravlju, to je višegodišnji stil života. Poslednjih meseci, dvotočkaši su sve popularniji i među ostalim građanima, jer njihova vožnja donosi mnogobrojne prednosti. U Kragujevcu su zbog toga postavljena nova stajališta za bicikle.

Da li grad automobila, postaje grad bicikala? Iako u Srpskom Detroitu, četvorotočkaši i dalje drže primat, sve je veći broj dvotočkaša na kragujevačkim ulicama. Za volanom i mlađi i stariji.

Laki, brzi i okretni – bicikli su ponovo u modi. Zato je, za sve značajnije učesnike saobraćaja u gradu, postavljeno pet novih parkirališta.

"Sa postojećih 15, podigli smo za još 45 mesta, tako da sada postoji rešenje za parkiranje i odlaganje, bezbedno odlaganje dvotočkaša na teritoriji našeg grada", kaže Andreja Ilić iz JKP "Šumadija".

A, vožnja bicikla, pored rekreacije i zaštite životne sredine u vreme pandemije donosi i drugi prednosti. Izbegavaju se gužve u gradskom prevozu, smanjuju troškovi u kućnom budžetu.

U odnosu na isti period lane, njihova prodaja u Kragujevcu povećana je za polovinu.

Usmerili su se na kupovinu novih bicikala i restauraciju starih, da iskoriste slobodno vreme u svom gradu. Tome su i doprinele ove mere Vlade republike Srbije, dosta ljudi je što su dobili po 100 evra od države uložili u kupovinu bicikla", kaže Nikola Anastasov iz biciklističke radnje "Kole" u Kragujevcu.

Zbog rasta prodaje u celom svetu, mnoge države daju finansijske podsticaje građanima za kupovinu bicikala,a, one su recimo u Holandiji, najčešći način prevoza do posla.

Pandemija koronavirusa podstakla je Evropske gradove da infrastrukuru prilagode biciklistima.

Kragujevac je sa stajalištima napravio prvi korak. Očekujemo da sledeći budu biciklističke staze.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво