Teslina hidrocentrala u Užicu, spomenik njemu i naizmeničnoj struji

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla. Tim povodom u Užicu tradicionalna manifestacija "Tesla na Đetinji", ali prilagođena aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Da se pokaže civilizacijsko i kulturno blago na Đetinji, prva u Evropi centrala na principima Tesline naizmenične struje.

Pre 120 godina, u gotovo besputnoj varoši, tada nazivanoj „srpskim Sibirom", mudri i preduzimljivi pioniri industrijalizacije su prihvatili predlog čuvenog profesora Đorđa Stanojevića - na Đetinji podigli hidrocentralu. Ali ne poput onih, do tada u svetu građenih, već centralu po principima Teslinih naizmeničnih struja!

Užice je već tada imalo tkačnice, mlinove, koji su mogli da rade samo sa  Teslinim indukcionim motorom, po naizmeničnom sistemu, podseća inženjer Goran Marjanović. I pre toga, pre Teslinog  izuma, neizmenični sistem se koristio samo za rasvetu. 

Akcionari tkačnice su svojim delom ne odškrinuli, već širom otvorili vrata novom dobu,ali i utemeljili vezu sa genijalnim naučnikom, o kojoj svedoče vremešne „Simensove" turbine u starom zdanju, koje i danas proizvode struju.

Teslina centrala u Užicu, na dan njegovog rođenja, ove  godine je, primereno situaciji, okupila one koji promišljaju njegovo delo. Tesla je bio zagovornik bežične energije i bežične komunikacije - komunikacije na svim nivoima, koja je uslov sklada, harmonije i optimalnog funkcionisanja.

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво