Šta je potrebno da bi uspešni poljoprivrednici postali još uspešniji

Domaćinstvo Vukićevća iz Samaila poljoprivrednom proizvodnjom se bavi više decenija. S kolena na koleno, prenose znanje i proširuju proizvodnju. Ovo petočlano domaćinstvo opstaje sopstvenim radom. Ipak, povoljniji krediti omogućili bi im da obnove mehanizaciju.

Posla ima od ranog jutra. Dobrom organizacijom, Vukićevići sve postižu. Imaju dovoljno za sopstvene potrebe, ali i za prodaju. 

"Može da se živi, ali da je teško, teško je. Meni je drago što su deca  nastavila dalje da rade, da proširuju, vidim da su privrženi poljoprivredi," kaže Mirjana Vukićević, nastariji član domaćinstva.

Mladi Vukićevići pokušavaju da očuvaju tradiciju. Sigurni su da uz pomoć države mogu da prošire proizvodnju.

Petnaestogodišnja Nikoleta Vukićević voli da živi na selu. "Lepo je," kaže ona, "imamo lepe običaje i trudimo se da ih prenesemo.
Njen brat, Nikola Vukićević, dodaje:" Hteo bih da proširim stočni fond , još ako bi bilo  nekih povoljnih kredita da napravim još  štala i da s kupim  novu mehanizaciju".


Vukićevići imaju sedam krava, sedam hekatara sopstvene zemlje, a obrađuju još petnaest hektara iz zakupa. Mišljenja su  da na selu može lepo da se živi.
" Značio bi mi neki povoljniji kredit sa  dužim grejs periodom i  povoljnijom osnovnom kamatom," kaže Aleksandar Vukićević.

Osnovna im je  proizvodnja mleka, ali sada se orijentišu na jagode jer su to, kažu,  prve pare u toku godine. Na  25 ari imaju  desetak hiljada sadnica, planiraju da dupliraju broj.

Vukićevići rado prihvataju savete poljoprivrednih stručnjaka, kako bi unapredili proizvodnju. Bili su i domaćini Dana polja strnih žita, koje je organizovala Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kraljevo.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво