Doprinos svetskom Danu bicikla na leskovački način - dvotočkaši kojima je teško odoleti

Treći jun se od 2018.godine obeležava kao svetski Dan bicikla.To je najjeftinije i najzdravije prevozno sredstvo. Leskovački Centar za stručno usavršavanje predstavio je i izume dvoje Leskovčana, solarni i električni bicikl.

I leti i zimi Slađana se ne odvaja od ponike stare više od tri decenije. Bicikl joj je, kaže,  omiljeno prevozno sredstvo, vožnja pravi užitak.

"I ne samo na posao, svuda brže stižem! To je i vid rekreacije," kaže Slađana Andrejević.

Rado bi se i Slađana i hiljade Leskovčana provozali  posebnim biciklom koji je konstruisala Vesna Đorđević. Trebalo joj je dve godine da od otpadnog materijala napravi jedinstveni solarni bicikl. Uz pomoć solarnog panela i Teslinog pogonskog elektromotora, može da razvije brzinu 30 kilometara na čas i da se vozi 12 sati bez prekida.

Vesna Đorđević,konstruktorka solanog bicikl, planira da patentira jedan deo koji bi bio poput akumulatora, tako bi sunčeva energija bila maksimalno iskorišćena a bicikl radio i noću.

 Bez okretanja pedala i punjenja baterije, Aleksandar je za 15 sati iz Leskovca stigao do Soluna. Po struci je elektrotehničar. Prvi električni bicikl napravio je pre devet godina. Do sada je prijateljima poklonio pedesetak različitih modela.


"Ja to ne doživljavam kao neki rad,kao neki posao," kaže Aleksandar Ilijevski, konstruktor električnog bicikla, "to je meni rekreacija, zanimacija. Imao sam  plan za ovu godinu, da krenem na neki malo dalji put  električnim triciklom koji ima domet od 600 kilometara."

Emina Jovanović, direktorka Centra za stručno usavršavanje, podseća na reči lorda Čarlsa da  je izumitelj  bicikla  zaslužio  veliko hvala od svih ,celog čovečanstva. I ona zahvaljuje svojim sugrađanima izumiteljima na kreativnosti i ideji, na tome što su se potrudili da bicikl prikažu u jednom drugačijem svetlu."

Vožnja biciklom jača srce, sagoreva višak masti, zateže mišiće, povećava energiju i smanjuje umor. Pola sata svakodnevne vožnje preporuka je stručnjaka za dug i zdrav život.

 

 

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво