Rekonstriše se tvrđava Hisar, srednjevekovni spomenik u centru Prokuplja

Tvrđava na Hisaru, omiljenom šetalištu Prokupčana, uskoro će biti rekonstruisana. Prostor je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša. Njegovi stručnjaci nadgledaju radove kako bi bila sačuvana autentičnost zdanja koje će, kako je planirano, postati letnja pozornica.

Na vrhu Hisara, brda koje se nalazi u samom srcu grada Prokuplja, smešteni su ostaci srednjovekovne tvrđave, građene krajem 14. veka, za  odbranu od turaka. Tvrđava je pod zaštitom države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Zavod za zaštitu spomenika iz Niša uradio je projekat konzervacije i restauracije, vodeći računa da sve ostane autentično.

Ivana Cvetković, arhitekta konzervator, kaže da su izvršene predradnje, pre svega analiza maltera kako bi se došlo do njegove izvorne recepture. Ona će biti upotrebljena u toku konzervacije, kako bi se sačuvala autentičnost svakog segmenta tvrđave.

Radove na obnovi tvrđave finansira Ministarstvo trgovine i turizma sa 20 miliona dinara, na osnovu projekta koji je podnela lokalna samouprava.

Ove godine je aplicirao sa  projektom za rekonstrukciju puta i njegovo osvetljenje  od podnožja  brda do same tvrđave. U toku je i izrada projektno-tehničke dokumentacije za uređenje prostora ove tvrđave ,gde će biti postavljena letnja pozornica, navodi gradonačelnik Aleksandar Simonović.

Brdo Hisar krije brojne tajne, mnogi Prokupčani i danas veruju u legendu o podzemnim hodnicima  i zakopanom blagu. Istini za volju, više od svega toga  i dalje ih privlači čist vazduh i veličanstven pogled na grad i Toplicu koja ga sa tri strane grli, čineći redak prirodni fenomen epigeniju-kada se reka useče u više zemljište, sastavljeno od čvrstih stena, a ostavlja niše, mekše zemljište!

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво