Ozdravljenje prirode na severu Banata – vraćaju se orlovi krstaši

Orlovima krstašima Eržiki i Bori, koji su poslednje tri godine bili jedini par ove vrste na severu Banata, pridružile su se još dve porodice. Gubitak staništa, ubijanje i trovanje sveli su krstaše na prag izumiranja u Srbiji, pa je povratak ptica na ova staništa od izuzetne važnosti za njihov opstanak. Orao krstaš je simbol koji se nalazi na zastavi Srbije.

U udruženju smatraju da je reč o mladim parovima koji bi trebalo ove godine da prvi put dobiju potomstvo. Iako su im sagrađene platforme, smestili su se u svoje prirodno okruženje, na visoka stabla. Lokacija je tajna, jer njihovi čuvari žele da im obezbede mir. Što se tiče hrane biće je dovoljno.

"Plena ima u velikom broju ove godine. Ono što je omiljena hrana orlova krstaša su tekunice. Ovih godina ih na okolnim pašnjacima, gde su se ptice nagnezdile, ima u velikom broju. Nastavljamo sa postavljanjem  platformi i na drugim projektnim područjima, kao što su recimo Deliblatska peščara i Fruška gora gde pouzdano znamo da su se krstaši gnezdili u prošlosti", napominje Mirjana Rankov, Udruženje za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

Raznovrsnost živog sveta označava stepen zdravlja okoline. zato su se svi ljubitelji prirode obradovali dolasku novih krstaša u Severni Banat.

"Što je raznovrsnije, što je veći biodiverzitet, veći broj vrsta prisutan na određenoj teritoriji, to je ta teritorija zdravija", ističe Atila Agošton, veterinar. "Ptice se često spominju kao indikatori stanja životne sredine, pošto  brzo  reaguju na sve promene. I na pozitivne i na negativne. Ovi krstaši označavaju da je stanište dobro."

Orlovi krstaši mogu živeti u brojnim staništima u Vojvodini, ali je problem što za njih nema starih, visokih stabala, dovoljno čvrstih da nose teško gnezdo. Pašnjaci gde love se preoravaju, a stručnjake zabrinjava sve češća nekontrolisana upotreba hemijskih sredstava kojima se ptice i druge životinje truju.

 

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво