Cvetno šarenilo na jednom hektaru u Orašcu kod Šapca

Porodica Perić iz Orašca kod Šapca, četvrt veka bavi se proizvodnjom cveća. U plastenicima na čije zagrevanje potroše više stotina tona uglja, gaje više od pedeset vrsta cveća koje prodaju na domaćem tržištu.

Osam hiljada ciklama, procvetalo je ove zime u rasadniku porodice Perić iz Orašca. Od sadnje u saksiju, do cveta za prodaju, prošlo je šest meseci.

 

"One su zahtevne, u tom smislu, za redovnim zalivanjem i prehranjivanjem. Vole jako puno hrane. Za žene koje ih dobiju, moram da naglasim da jako vole đubrivo sa naglašenim kalijumom, da bi bile jako cvetne. Za temperaturu nisu suviše zahtevne, njima je temperatura 10-12 stepeni optimalna za rast i lepo cvetanje", objašnjava Dejan Perić, proizvođač cveća iz Orašca.

U plastenicima, cveće gaje tokom cele godine. I Osmi mart, kada počinje sezona prodaje, proslavili su radno.

Dejan Perić dodaje: "Osmi mart nam je neka odskočna daska. Neki prvi ozbiljniji prihod u našoj proizvodnji. Gde nam daje mogućnost da možemo, lakše, što ja kažem da dišemo, da bismo mogli platiti ogrev, jako puno nam novca ode preko zime potrošimo na ogrev, i to je nešto što nam znači baš dosta da bi krenuli dalje.''

"Skidamo trule listove, i cvetove koji su precvetali, da bude spremno za prodaju", kaže Pajka Mijajlović iz Jalovika.

Aleksandar Urošević iz Trbušca pre tri godine počeo je tu da radi: "Razlikujem dosta cveća. Devedeset odsto znam koja je koja biljka, koji je koji cvet. O cveću sada znam više od svoje žene'', kaže Aleksandar.

Za zagrevanje plastenika u toku zime, potroše i do 300 tona uglja. Perići na jednom hektaru proizvode više od 50 vrsta cveća - najviše viola.

"Jedan deo sadnje viola obavljen je tokom jeseni, oktobra meseca. Ali mi imamo i proizvodnju i prodaju viola i za prolećni deo, mnogi to obave u proleće, ali je mnogo kvalitetnije to uraditi oktobra meseca", navodi Dejan Perić, proizvođač cveća iz Orašca. 

Pre dvadeset pet godina, umesto povrća, braća Perić počeli su da gaje cveće. Koriste državne subvencije za nabavku opreme i godišnje proizvedu više od milion saksija rasada.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво