Kad upeče "sidža" u decembru u Kraljevu

U Kraljevu je ovih dana jedna izdavačka avantura, neočekivano, postala fenomen. Besplatno izdanje časopisa „Sidže“ dva puta je štampano i istog dana razgrabljeno, a zajednica na društvenim mrežema, koja nosi isto ime, meri se hiljadama članova.

Sidža, ili za nekraljevčane, letnja vrelina. Samo desetak dana prošlo je od pojave crno-belog časopisa do Fejsbuk grupe koja broji gotovo deset hiljada Kraljevčana iz celog sveta.

„Čak je Čikago u top-deset gradova po broju čitalaca Sidže“, kaže Dragan Blagojević, koautor i izdavač Sidže.

I samim autorima i izdavačima časopisa je nejasno šta se zapravo dogodilo. Zatečeni su koliko uspomene mogu da ogreju, jače i od sunca usred leta – po „sidži“.

„Uopšte nismo očekivali taj publicitet, nismo tražili, nismo želeli da priča ide u tom pravcu. Cilj nam je bio da to bude jedna priča o Kraljevu, uska, lepa i da mi sačuvamo priče o tim našim ljudima“, navodi Jovan Antonić, koautor i izdavač Sidže.

O Duletu Binderu, Aci Nameštalki, Kimiju, Čombetu, to su ljudi malo poznati većini Srbije, za Kraljevčane su legende o kojima se prepričavaju anegdote.

Crno-bele stranice podsećaju na zanimljivu istoriju, simbole koji ovom gradu daju neodoljiv šarm.

Simbol Kraljeva, spomenik Srpskom ratniku koji se popularno zove Milutin, nalazi se u polukrugu. Ni arhitekte ne mogu da objasne zašto nije krug. Ni emisija, kažu, ne bi bila dovoljna za priče o Kraljevu i Kraljevčanima.

„Lepota Kraljevčanki se najviše vidi po sidži, kad je lepo vreme. Da li na gradskoj plaži, da li uveče na korzou“, kaže Dragan Blagojević, dugogodišnji novinar i koautor Sidže, a Jovan Antonić objašnjava da je to „ta veza između sidže i svega ostalog u Kraljevu“.

Uredničkom kolegijumu Sidže od drugog broja pridružuju se članovi Fejsbuk grupe. Dve strane biće posvećene njihovim najzanimljivijim objavama i fotografijama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво