Uređenje kritične deonice seoskog puta

Gornje Leviće, jedno je od 58 naseljenih mesta bruske opštine rasutih po padinama Kopaonika. Početkom oktobra u zaseoku Mutara dogodila se nesreća, u kojoj je vozač traktora tragično nastradao, što je meštane pokrenulo da od MZ, opštine i resornog ministarstva ponovo zatraže rešenje dugogodišnjeg problema - uređenje najkritičnije deonice seoskog puta.

Od asfalta do Gornjih Levića 16 je kilometara utabanog puta, tipičnog za planinska sela. Na trasi koja je zbog klizišta više puta izmeštana, sporno je 300 m. Deonica sa velikim usponom na kojoj su tri oštre krivine.

"Najgore kad je kiša i kad je sneg. Ne može da dovezemo hranu za stoku, ne može da bolesne starce prevezemo do lekara", kaže Dragan Spasić, iz zaseoka Mutara.

"Treba neku pomoć da imamo, prilaz kući solidan. Ne bolesnika da teramo na kolica da spustimo dole do u potok", naglašava Radovan Spasić, iz zaseoka Mutara.

U Mutari i susednim zaseocima dvadesetak je domaćinstava, mahom staračkih. Žive od stočarstva, proizvodnje krompira i malina.

"Što nešto proizvedemo ne možemo da prodamo. Neće niko tu da dođe. Ne smeju, kažu loš put, doterajte nam do asfalta dole. A ja nemam ni sa čim da oteram", naglašava Slađan Jakovljević, iz Gornjih Levića.

"Narod je davao u Kuršumliju maline na primer. Što da daju dole, bolje našima ovde. Zbog tog puta, ne može da dođe kamion", govori Savko Rakić, iz Gornjih Levića.

Za uređenje puteva u MZ Đerekare, kojoj Gornje Leviće sa još četiri sela pripada, Opština Brus ove godine opredelila je pet miliona dinara .

"Oko 100 km putnih pravaca pripada ovoj mesnoj zajednici. Ovaj putni pravac je konkretno 2016.pročišćavan, 2017.dobili su ovaj most gde smo sada prošli", kaže Bojana Miletić, predsednica MZ Đerekare.
"Tačno je. Ima više krivina. Nisu baš mnogo dobre , ali je nemoguće, osim nekog velikog miniranja, i ulaganja nekih ogromnih sredstava. To bruska opština nema, na žalost. Po meni, da pošaljemo buldozer neki da se ovaj put malo na krivinama poravna, naspe i da se dovede u neko pristojnije stanje, ovih 300m na krivinama", ističe Miodrag Stanković, referent za održavanje infrastrukture Opštine Brus.

Od 1.000 km puteva na području Brusa 340 km održava se opštinskim sredstvima za šta je u budžetu ove godine izdvojeno 80 miliona dinara.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво