Zašto je iz prodaje povučeno tridesetak tona hrane

Od polovine decembra, inspektori u EU će, kao tajni kupci, moći da kontrolišu hranu. Veterinarska inspekcija u Srbiji, za prvih osam meseci ove godine, obavila je više od 4.000 vanrednih kontrola. Iz prodaje je povučeno oko 35 tona hrane, najviše mesa i mesnih prerađevina.

U pečenjaru i na farmu svinja Dragana Đurića iz Šapca, veterinarski inspektori poslednjih meseci, kaže, dolaze češće nego prethodnih godina.

"U poslednje vreme to je nešto učestalo, nešto češće, što smatram da je u redu. Sigurnije je, kako za mene, tako i za kupce. Eventualno ako neke nepravilnosti postoje, oni na to blagovremeno ukazuju", priča Dragan Đurić iz Šapca.

Kvalitet i ispravnost hrane potrošačima su najvažniji, zbog toga se uglavom odlučuju za kupovinu kod proverenih proizvođača i trgovaca.

„Trebalo bi da se poštuju propisi, a inspekcija isto tako više da kontroliše. Nisam imala problema, ali mislim da ne ispituju dovoljno. Imam svog mesara i verujem mu“, mišljenja je jedan od anketiranih.

Osim inspektora, hranu bi trebalo da kontrolišu i nezavisne organizacije, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača.

"Mi samo možemo da verujemo državnim organima da je hrana ispravna, međutim, dešava se da i pored one hrane koja je kontrolisana od strane državnih nadležnih organa, u prometu se nađe i hrana koja nije kontrolisana, znači, koja se negde provukla ispod žita. Mislim da nema dovoljno kontrole, i da bi u toj proceduri trebalo da učestvuju nezavisne potrošačke organizacije", smatra Dragana Simić Antonijević iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Za osam meseci, iz prodaje je povučeno više od 28 tona mesa i prerađevina, uglavnom zbog isteka roka i mikrobiološke neispravnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво