Kraljevčanin preminuo posle povrede na radu, poslodavac raskinuo ugovor

Kraljevčanin Marko Kosovac povredio se 9. septembra u toku radnog vremena, na poslovima u Gradskoj čistoći. Posle dve nedelje preminuo je u Kragujevačkom kliničkom centru. Dok se borio za život, poslodavac je raskinuo Ugovor o privremeno povremenim poslovima. Nakon ovog slučaja, sindikati su još jednom upozorili na loš položaj radnika zaposlenih po ugovorima o povremenim poslovima.

Dok je radio na uređenju Spomen parka, Marko se popeo na prikolicu u kojoj je bila trava, ali se okliznuo, pao i povredio lobanju. U komi je prevezen u Kragujevac gde je u nedelju preminio.

Dok se borio za život, iz Čistoće je stigao raskid Ugovora od dana kada je doživeo nesreću. Nekoliko dana posle nesreće, njegove roditelje su prvi put kontaktaktirali iz Čistoće, kada ih je pozvala službenica.

"On je devetog stradao u ponedeljak, ona je mene pozvala u petak i rekla mi da on nema socijalno da moram da se snađem da mu ovreim knjižicu. I da je on odjavljen. Nikog to nije interesovalo, jer je to sirotinjsko dete. Da i napisali su zbpog nedolaska na posao", kaže Pavle Kosovac, Markov otac.

Marku je četvoromesečni ugovor isticao krajem septembra.

Direktor Čistoće nije želeo pred kamere. U telefonskom razgovoru nam je rekao da je nekoliko dana tražio način da ne raskine Ugovor, ali tvrdi da bi, da to nije učinio, prekršio zakon i nenamenski potrošio budžetska sredstva.

I da je bilo po zakonu, kažu predstvnici radnika, raskid ugovora nije moralan, a i ogolio je u kavom su položaju zaposleni po Ugovoru o privremeno povremenim poslovima. Njih ne štiti zakon o radu, nemaju pravo na bolovanje, godišnji odmor, odsustvo sa posla.

"To je jedna velika kategorija zaposlenih koja nema nikakvu budućnost, koja ne može da planira svoj život. Bezbroj tih ljudi je prošlo kroz sindikat koji mi govore da ne mogu da se ožene, ne mogu da planiraju porodicu", kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

U Gradskoj čistoći bila je Inspekcija rada. Izveštaj nisu završili, ali, kalo kažu, prvi nalazi govore da je poslodavac poštovao mere bezbednosti i zdravlja na radu.

"Marko je bio obučen za bezbedan i zdrav rad, to je izvesno. Poslodavac je uglavnom poštovao odredbe, to je nezvanična informacija mojih saradnika i inspektora rada", navodi Milesa Ćirović, načelnica Odeljenja Inspekcije rada Kraljevo.

Sindikati očekuju da Skupština uskoro usvoji zakon koji bi izjednačio prava onih koji rade na osnovu Ugovora o privremeno povremenim poslovima sa ostalim zaposlenima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво