Do kuće kroz kamenolom

Meštani Prijezdića kod Valjeva, sela u kojem su tri kamenoloma, blokirali su prolaz teretnim kamionima koji su im, kako kažu, oštetili put. Na blokadi dežuraju i noću, a već dve godine traže pomoć za rešenje tog problema.

Na blokadu puta kroz Prijezdić doneli su meštani delove automobila, koji su otpali na putu kroz selo, jer ga oštećuju teretnjaci.

Lokalna saobraćajnica Kamenitovac - Mratišić, duga je 7,70 km, a izgarđena je osamdesetih godina prošlog veka  samodoprinosom i učešćem auto-saobraćajnog preduzeća iz Valjeva. Vlasnici ili zakupci tri kamenoloma ne ulažu novac u popravku puta.

"Svake godine je drugi vlasnik kamenoloma, u tome je problem", ističe Dejan Isidorović, predsednik MZ Prijezdić. "Onaj što obeća, on se zameni, pa dođe novi. Ljudi ne mogu da u svoja dvorišta, ne možu da obrađuju svoje zemljište, imaju problema sa vodosnabdevanjem, je l sam kamenolom je prikačen na glavni cevovod koji su sami izgradili, zaliva kamen, a oni nemaju vode da piju. Ovo je sad protest samo za izgradnju puta koji je uništen od strane kamenoloma."

Eksploatacija kamena ovde je počela pre petnaestak godina. Poslednjih sedam meseci do petnaestak kuća može se doći samo kroz jedan od kamenoloma.

"Kad je kiša, blato, kad je lepo vreme prašina, a zatvorili su nam put kojim smo išli sedamdeset godina. E, sad nas pustili da idemo kroz kamenolom", kaže Miroslav Nešković, iz Prijedića. "Pogledam kad će kamen da spadne i koješta."

Milomir Novković navodi da je imao problem pre sedam koji je morao da reši sudskim sporom:

"Kuća mi je pukla od transporta. E, tako je svugde ovde. Od miniranja ljudima spada malter, pucaju zidovi i crep s kuća."

Da bi dobili novi put, odrekli su se meštani Prijezdića delova svojih poseda.

"U dogovoru sa ljudima iz Javnog preduzeća Putevi Srbije, mi smo rešili da odmah krenemo u izradu saobraćajnice koja vodi kroz selo i do kamenoloma, tako da onog momenta kada se blokada ukloni, mi ćemo u saradnji sa državom, naravno, početi da radimo taj putni pravac", najavljuje gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Meštani Prijezdića kažu da su i do sada imali obećanja iz Gradske uprave. Ukoliko ovo ne bude ispunjeno, nameravaju da se obrate nadležnim republičkim institucijama.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво