Propao most na Magliču

Posle obilnih padavina početkom juna i porasta vodostaja Ibra za dva metra, iskrivljen je most koji vodi ka srednjevekovnom gradu Magliču i jednom domaćinstvu. Iako ga je i ranije reka više puta oštećivala, sada više nije za upotrebu.

Svaki veći vodostaj Ibra ostavio je posledice na mostu u Magliču. Posle poslednjeg, noseći stubovi se, čini se, jedva drže. Ni Jovo Ćirica, koji živi na drugoj obali reke, neće se zadržati na ognjištu, ukoliko se problem ne reši.

 

"Ja već dva meseca ne idem odavde nigde. Supruga pređe preko tog loma, ali bogami rizično i teško. Imam i stoke, ali moraću to sve da prodam i da idem odavde", kaže Jovo Ćirica, iz Magliča kod Kraljeva.

Godinama je ovaj upozoravao da prolazak ovim mostom na drugu stranu Ibra nije bezbedan. Od juna je ovde postavljena i armaturna mreža koja bi trebalo da fizički spreči prolazak.

Meštani i turisti koji ne žele da srednjevekovnu tvrđavu vide samo iz daleka, most prelaze na sopstvenu odgvornosdt i potpuno svesni rizika.

"Ovo jeste malo ruglo, Ona... malo se uplašila, ali OK je sve", kaže Miloš Šobić iz Loznice.

Verica Šobić dodaje: "Malo se klima most pa sam se uplašila. Ali nije vas sprečilo? Nije, nije, baš mi je lepo bilo gore."

Šobići nisu jedini. Nekoliko sati ranije, kaže vlasnica ugostiteljskog objekta u blizini, prešli su ga i kineski turisti.

"Prošle nedelje autobus, agencija je imala ugovoreno prelazak i nisu mogli da pređu. Onda su dole bili čamci pa su ih prevezli. Ali ima vikendom oko 150, 200 ljudi dnevno, nonstop dolaze", kaže Snežana Simović, vlasnica Ugostiteljskog objekta u Magliču kod Kraljeva.

Rešenje duggodišnjeg problema, prvo je pokušala da reši Direkcija za uređivanje građevinskog zemljišta koji su želeli da se u izgradnju mosta kojim bi mogla da prođu i manja vozila, uloži oko 70 miliona dinara. Kako novca nije bilo, Turistička organizacija Kraljeva je napravila projkat za pešaki most koji će biti znatno jeftiniji.

"Koja je stupila u kontakt sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima i koja je opredelila 30 miliona. Ne bih davala neke prognoze, ali rekla bih da će to biti okončano ove godine", kaže Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije Kraljeva.

Sadašnji most u Magliču koji će morati da se ruši, početkom osamdesetih izgradila je Fabrika vagona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво