Kopaonik, skijanje u martu

Na Kopaoniku trenutno ima 67 centimetara snega. Skijaša i bordera je, kao i obično u martu, oko tri hiljade. Njima su na raspolaganju sve staze i žičare, kao i prateći sadržaji - bob na šinama, zip lajn, vožnja motornim sankama i panoramsko razgledanje planine.

Već godinama, na Kopaoniku, mart je, kažu dobri poznavaoci planine, najlepši mesec za boravak na snegu. Manje su gužve a sve funkcioniše kao u špicu sezone.

"Mi svake godine dolazimo u martu. Mi smo martovski turisti i obožavamo Kopaonik."

"Ja ima šest godina i baš dobro skijam."

"Nama je odlično kada napada malo iše snega. Skijaši tu imaju problem. Oni vole ispeglanu stazu a mi volimo da vozimo sa strane, pored staze."

Kopaonik je, za bordere, zimska čarolija. Pored 60 kilometara utabanih skijaških i nordijskih staza, na raspolaganju im je ceo planinski masiv, gde mogu voziti po dubokom snegu.

"Već godinama imamo najviše snega u martu. U martu je dug dan, u martu je temperatura višlja nego na onih minus 20 a evo skijamo na minus 1, 2. Idealno, staze su fenomenalne. Ne može biti bolje", kaže Budimir Jaćović, instruktor skijanja.

Da ne može biti bolje smatraju i strani gosti, kojih je, oko 5 stotina, ovih dana na Kopaoniku. Najbrojniji su Rusi i Rumuni a došla je i veća grupa španskih turista.

"Zdravo, mnogo mi se svidja na Kopaoniku. Prvi put sam ovde i doći ću ponovo", kaže Aleksandra Bertran, Španija.

"Mnogo se skijamo u Andori. Tamo je sneg drugačiji, nije ovako dobar, ima više leda. Crvene i crne staze su bolje na Kopaoniku nego u Andori", kaže Stefan Bertran, Španija.

Strani turisti najviše na Kopaoniku vole Sunčanu dolinu, Jaram i Marine vode kao i čuvenu stazu Krčmar, dugu oko 2 kilometra, čije je polazište sa vrha planine.

Žičara Pančić ekspres je omiljena među borderima i skijašima na Kopaoniku. Za desetak minuta siže se na pančićev vrh, na 2017 metara nadmorske visine, odakle se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво