"Zagor iz našeg sokaka" u Pančevu

U Kulturnom centru Pančeva otvorena je gostujuća izložba Narodnog muzeja i gradske biblioteke iz Zrenjanina, "Zagor iz našeg sokaka", koja je posvećena omiljenom strip junaku na prostorima bivše Jugoslavije.

Strip junak Zagor pre 4 godine ujedinio je 120 autora iz naših bivših republika, koji su povodom pola veka od izlaska na našim kioscima prve epizode o junaku iz Darkvudske šume, koji se borio protiv zla i nepravde, odlučili da naprave zajedničku putujuću izložbu. Svako je dao svoj doprinos u očuvanju sećanja na neka srećnija vremena, kada su deca odrastala uz omiljene strip junake.

"Kada su društvene prilike 90-tih godina prošlog veka postale ozbiljne strip je skrajnut na neki način, da bi se u poslednjih 10 godina strip opet vratio i sad imamo neke nove klince koji se oduševljavaju kao i mi nekad. Mislim da je vedro nebo nad Drakvudom i da strip ima budućnost", kaže Svetozar Anđel, inicijator izložbe.

Karikaturista Nikola Dragaš jedan je od onih koji je kao dete maštao o tome da će jednog dana nacrtati svog junaka i dočekao je da mu se snovi ispune:

"Zagor je pored Alan Forda sigurno bio najčitaniji strip na prostorima bivše Jugoslavije. Imamo mnogo talentovanih strip autora, ali izdavaštvo je još u povoju i zato ima dosta naših ljudi koji rade za inostrane izdavače kao što su na primer Francuzi".

Na ovoj izložbi koja je otvorena do 19.marta posetioci mogu da vide i originalne crteže italijanskih strip autora Franka Donatelija, Marka Toričelija i Frančeska Gambe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво