Suša u Srednjem Banatu

Na području pet Opština Srednjeg Banata završena je setva pšenice na pedeset hiljada hektara koliko je i predviđeno planom za ovu jesen. U protekla tri meseca na ovom području palo je tek pedeset litara kiše po kvadratnom metru što su trostruko manje količine od uobičajenog proseka, sve to će se, kažu stručnjaci, negativno odraziti na konačan prinos.

Na imanju poljoprivrednog preduzeća Zlatica ove jeseni pšenica je zasejana na 480 hektara a ječam 135 hektara. Zbog suše zalivni sistemi već rade petnaest dana.

Ovakve suše ja ne pamtim za četrdesetpet godina mog radnog staža ovo je jedna od najsušnijih jeseni.U ovom trenutku sigurno nedostaje između 150 i 200 litara kiše po metru kvadratnom", kaže Dragan Vasić, Direktor Poljoprivrednog Preduzeća Zlatica.

Na ovoj njivi se na najbolji način vidi isplativost zalivnog sistema, ječam je zasejan u optimalnom roku ali je iznikao samo na površini koja se zaliva.

"Ovo definitivno nisu povoljni uslovi za pšenicu i ječam, naime, usevi posejani u optimalnom roku još uvek nisu dobili dovoljnu količinu vlage ,nisu počeli ni da klijaju a kamo li da niču. Ulaskom u zimu, izostaće bokorenje - momenat pripreme pšenice za zimovanje i tada se mogu javiti različiti problemi. Postoji mogućnost izmrzavanja, a usevi koji ne uđu u fazu bokorenja u toj fazi biće na proleće a samim može se očekivati i slabiji prinos", objašnjava Filip Darijević ing. Zaštite bilja P.P. Zlatica.

Zbog više cene nafte, dugotrajne suše i uključivanja zalivnih sistema proizvođači ističu da je već sada sasvim izvesno da će sve ovo poskupeti proizvodnju i do trideset odsto.

 


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво