Stare vodenice u vučjanskom kraju

Uz lepotu planine Kukavice odakle izvire Vučjanka i hidrocentrale koja neprestano radi od 1903.godine, vučjanski kraj turistički bi mogle da ožive i vodenice stare više od jednog veka. Dan vodenica je prilika da se obiđu potočare i probaju stara jela od projinog brašna.

Snagom Vučjanke i kamena, s ljubavlju i znanjem koje se prenosi sa kolena na koleno i danas se u Dininskoj vodenici melju žito i kukuruz. Polako zrno po zrno. Nekada se čekalo i po nekoliko dana za džak brašna posebnog ukusa i mirisa.

 

"Sa dedom, sa ocem tu sam bio stalno pa sam naučio. Ne treba mi pomoć sam to radim", kaže Ljubiša Kostadinović, iz Vučja.

Vodenični točak ne staje ni pedesetak metara dalje. Ova potočara stara 150 godina ima 32 vlasnika. Da se isklepa kamen, da svaki deo u vodenici radi kako treba sa zadovoljstvom brinu braća Josif i Gradimir.

"Treba da se uradi još nešto tu. Zimi je hladno i treba ovo odeljenje da se uredi", kaže Gradimir Stanković, vodeničar.

A vodeničar Josif Stanković dodaje: "Dolaze, služim ljude, meljem za drugare".

Nema domaćinstva u porečkom kraju bez kukuruza ni trpeze bez kačamaka. Osamdesetogodišnji Borislav Mihajlović najveći proizvođač projinog brašna na jugu zemlje otkriva tajnu vučjanskog specijaliteta.

"20 minuta mora da se meša dobro da bi brašno izgubilo svoj miris, da ne miriše na brašno nego da miriše na kačamak i lep sir naravno", kaže Borislav Mihajlović, vodeničar.

U prelepom kanjonu Vučjanke 15 vodenica. Jedna do druge. Otvorene i pune posetilaca na dan vodenica.

"Nisam ovde prvi put. Fantastična je manifestacija. Volim tradiciju", kaže Miroslav Dimitrijević, iz Beograda.

"Da se sačuva ono tradicionalno, naše graditeljstvo, etno stil, da se sačuva etno hrana, zdrava hrana i razvoj turizma", kaže Bratislav Stanisavljević, direktor Doma kulture Vučje.

Vodenicama na Vučjanki polako se vraća stari sjaj i sredstvima koje grad ulaže u njihovu obnovu i ovom manifestacijom koja je već upisana u kalendar značajnih turističkih događaja u Leskovcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво