Počela berba u vršačkim vinogradima

Na plantažama vršakih vinograda berba sorte muskat otonel počela je pre četiri dana. Loza je u dobroj kondiciji, kvalitet zrna je odličan, pa se očekuju prinosi iznad višegodišnjeg proseka.

U narednih 45 do 60 dana trebalo bi da svo grožđe sa više od 900 hektara  bude obrano. A da li će tako i biti, zavisi ne od vremenskih prilika, već od radne snage koja godinama unazad- nedostaje.

Petra Milovanović Krajovan, izvršni direktor Vršački vinogradi kaže:"Naši radnici su prijavljeni, ide im radni staž , sva osiguranja, porezi, doprinosi - sve se plaća, pa ne znam, možda bi stvarno neko trebao da se priupita zašto je to tako u poljoprivredi. Mislim da godinama unazad ljudi jednostavno beže od poslova u poljoprivredi, da li imaju neke druge izvore prihpda ja to stvarno ne znam - ali svi smo u problemu. Ko god se bavi poljoprivredom, bilo kojom vrstom poljoprivredne proizvodnje koja angažuje i ima potrebu za ljudskom radnom snagom ima problem".

Grožđe u Vršcu trenutno bere 90 sezonaca, a da bi se berba obavila u optimalnom agrotehničkom roku trebalo bi da ih bude bar još toliko. U redovima smo zatekli berače iz Gudurice.

Nada Radmilović, radnica, kaže da je podigla  dvoje dece radeći u Vršačkim vinogradima.I dalje tu radi,uslovi su može se reći zadovoljavajući zato što može da se zaradi da se preživi,kaže Nada.

I Koviljka Drča, radnica, misli da ko je navikao da radi, taj će da radi, ko nije taj uvek traži nešto drugo, lakši posao. Idu tamo gde je manja plata, a neće ovde, gde može više da se zaradi,kaže Koviljka.

Posao je zaposlenima u Vršačkim vinogradima umnogome olakšao savremeni kombajn, kojim se obavlja berba, ali su radnici i pored toga-neophodni. 0va 2018. godina za najveće vinogorje u zemlji  ostaće upamćena kao istorijska, jer je prvi put u poslednjih 10 godina vinogorje zanovljeno. Na čak 75 hektara posadjeni su mladi čokoti rajnskog rizlina, beloh burgundca i šardonea. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво