Kraljevo: Škola bez raspusta

Čak ni tokom letnjeg raspusta Muzička škola „Stevan Mokranjac" iz Kraljeva ne zatvara vrata učionica i kabineta već ih prepušta studentima muzičkih fakulteta kako bi spremali ispite. Tako Kraljevčanima priređuju besplatne koncerte.

Sve se ori od muzike Rahmanjinova, Prokofjeva i Baha u muzičkoj školi u Kraljevu. Ne čudi jer studenti sa fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda ovde predano uvežbavaju tehniku sviranja i spremaju se za ispite. Svi su bivši učenici ove škole.

„Mi vežbamo nekoliko sati dnevno. Toliko i provodimo ovde u školi, preko raspusta. Kako se septembar bliži, tako smo sve više ovde i sve više vežbamo. Čitamo nove programe i spremamo ispite tako da nam to svakako u velikoj meri znači jer su instrumenti dobri i možemo da dođemo kad god poželimo da ih koristimo", kaže Mina Ćurčić, student Fakulteta muziče umetnosti.

Nisu muzički štreberi, kao što bi se očekivalo, iako dobar deo raspusta provode ovde.

 „Priprema se prvi semestar. Ispit iz klavira i to je to", objašnjava Zdravko Petrović, student Fakulteta muzičke umetnosti.

„Psihički je nekako lakše kada se vežba ovde. Znamo da smo došli da vežbamo i da radimo to nego kod kuće", objašnjava Aleksandar Dukić - student.

Da bi se čula muzika koju izvode studenti valja poraniti i zauzeti najbolja mesta na klupama pored škole. Ulica Milana Toplice u Kraljevu, koja se nalazi pored muzičke škole je dovoljno uska i idealna za slušanje koncerata koje nam svako jutro priređuju studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Čak i profesori rado dolaze u školu tokom raspusta kako bi radili sa svojim nekadašnjim učenicima.

„Prostorije škole su otvorene tako da naši redovni učenici i bivši učenici koji su danas studenti mogu nesmetano da vežbaju", kaže Vladimir Milićević, pomoćnik direktora Muzičke škole „Stevan Mokranjac".

„Stevan Mokranjac" je škola otvorenih vrata i po tome je jedinstvena u Kraljevu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво