Klenovnik - selo ugušeno pepelom

Pepelište Termoelektrane Kostolac godinama ugrožava zdravlje meštana Klenovnik. Kada dune košava, a to se u ovom kraju često dešava, pepeo se podigne i prekrije celo selo.

Selo Klenovnik - kada dune košava i raznese pepeo sa odlagališta Termoelektrana Kostolac - ne vidi se. Umesto da bude primer evropskih standarda, kako je u najavljivano EPS-u, pepelište je postalo zagađivač koji ugrožava zdravlje meštana.

Kuće su nam pune pepela, spavaće sobe su nam pune pepela, pluća su nam puna pepela", naglašava meštanka Klenovnika Mlađana Nešić. "Deca da rastu u ovakvoj sredini - nemoguće."

Zoran Trailović kaže da, kad dune vetar, svakog jutra čisti šljaku u kući: "O nameštaju nemojte da pričam. To je katastrofa."

Nema kome se Klenovničani nisu žalili, EPS-u i brojnim ministarstvima, jer problem traje godinama. Ali, sve ostaje samo na obećanjima.

Prema rečima Bobana Ognjanovića, predsednika MZ Klenovnik, održano je nekoliko sastanaka:

"Sve je bilo - biće, popravićemo. Odmah da kažem, mi smo preko republičkog inspektora za zaštitu životne sredine praktično dve prijave imali da poprave ovo stanje. Poslednja je iz 2017. godine, gde su dobili prijavu za privredni prestup. Međutim, mi nemamo ništa praktično od toga što je privredni prestup ako se ovaj problem ne reši."

Od 365 dana u godini, košava u ovom kraju duva bar sto. Toliko dana godišnje Klenovničani udišu pepeo, koji prolazi kroz prozore, ulazi u kuće i školske učionice.

"Čak evo danas razmišljamo da odemo u školu, pozovemo direktora da dan-dva pusti decu da ne idu u školu, jer ovo ije humano da deca po ovoj prašini idu u školu", kaže Ognjanović.

Deca su, kako ističe Mlađana Nešić, stalno bolesna, "a uzrok tome je upravo pepelište".

Odlagalište pepela Termoelektrana Kostolac, formirano je na prostoru nekadašnjeg površinskog kopa Ćirikovac. Po projektu, ovde bi trebalo da se odlaže pepeo pretvoren u tečnu masu, kako ga ne bi raznosio vetar. Ali, dešava se suprotno. Zašto - za sada nema odgovora iz EPS-a, ali se svakako mora naći rešenje ovog problema. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво