Gradsku vrevu zamenili mirom u Sirogojnu

Tijana i Veljko Pavlović imali su u Beogradu sve ono zbog čega mnogo mladih odlazi iz sela: posao, stan, ali ne i dovoljno vremena da se posvete odrastanju svoje tri ćerke, zbog čega su se vratili u Veljkov zavičaj, u Sirogojno. I kažu da nisu pogrešili.

Umesto u beogradskom parkiću, kad roditelji stignu od obaveza, Nina, Ana i Lena uživaju na čistom zlatiborskom vazduhu, od jutra do sutra, kažu Pavlovići, što je neprocenjivo za njihovo odrastanje.

"Imali smo sve ono što mladi bukvalno čeznu za svim tim, i za dobrim poslom, stanom, ...ali kada smo dobili decu, prvo dete, pa onda i drugo, već je to bilo više obaveza, veći pritisak. Prosto upadate u neku kolotečinu u Beogradu i onda se prosto izgubite, nemate vremena ni za sebe, ni deci dovoljno da se posvetite", kaže Tijana Pavlović.

Gradsku vrevu definitivno su zamenili mirom u Sirogojnu kada se rodila najmlađa Lena, okrenuvši se seoskim poslovima zajedno sa, do tada usamljenim Veljkovim roditeljima, čini se, najsrećnijim zbog povratka sinovljeve porodice.

"Sad kad su se oni vratili meni se kompletno promenio život, ja sam presrećna. Svaki momenat je ispunjen, to je cika, vriska, nešto radimo", kaže Vida Pavlović.

Uz dogovor o podeli poslova, porodična zadruga funkcioniše besprekorno, dodaju i mlađi i stariji Pavlovići.

"I mislim da smo napravili pravi potez, ovde deca imaju vrtić, imaju posle osnovnu školu, tu imaju firme, imamo muzej, ima dosta turista", kaže Velja Pavlović.

"Dolazi, kulturni događaji se dešavaju. Što se tiče života na selu, normalno da nije lako što se tiče seoskih poslova, mada ovo je turistički kraj tako da imamo u planu da se bavimo turizmom", dodaje on.

Stara kuća pradede Solunca savršena je za apartmane, dodaje Veljko, rado se konsultujući i sa onima, koji su se posle školovanja vratili zavičaju da pomognu razvoj sela.

"Moje školovanje, visoko obrazovanje bilo je usmereno u tom pravcu da se ja kao neko ko je školovan vratim u svoje selo i nastavim priču koja je mnogo pre toga započeta u Sirogojnu", kaže Svetlana Ćaldović, etnolog, Sirogojno.

Selo čine ljudi, a Pavloviće raduje što njihove devojčice imaju u vrtiću više od dvadeset drugara, kuju turističke planove, nadajući se i da Tijana, viša medicinska sestra, nakon bolovanja počne da radi u seoskoj ambulanti.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво