Kako spasiti vetrenjaču staru više od veka

Zahvaljujući vetrenjači, za koju su neki delovi izrađeni u Ajfelovoj radionici - vodovod je u južnobanatsko selo Šušaru stigao početkom prošlog veka. Meštani su pokušali da vetrenjaču iz 1903. godine restauriraju, ali se to pokazalo kao nemoguće.

Tri decenije vetrenjača je obezbeđivala vodu neophodnu za opstanak malog vinogradarskog mesta usred peščare.

"Vetrenjača je odradila svoj deo posla. Ja ne znam podatak da je neko mesto u Srbiji i u široj okolini bilo mesto koje je sa toliko stanovnika snabdevala vetrenjača vodom. I zato smo mi ponosni na vetrenjaču i ona je simbol našeg mesta", kaže Ilija Čula iz Šušare.

U Šušari smo zatekli tužan prizor. Simbol sela, star 114 godina, oboren i iskrivljen. Naime, nakon neuspele revitalizacije 2012.godine i pokušaja da se vetrenjača iz 1903.godine ponovo privede nameni i vrši vodosnabdevanje, ona je pala.

"Taj gornji deo je morao da se skine pošto je i od najmanjeg strujanja vazduha pravila ogromnu buku i to je okolnim mestima zaista smetalo i morao je da se skine. Da zlo bude veće, vetar je oborio tu gornju konstrukciju i kao što vidite skroz je iskrivljena", opisuje Toni Fodo, predsednik Mesne zajednice.

Da je propadanje ovakvog istorijskog spomenika nedopustivo, slažu se i gradske vlasti u Vršcu.

"Angažovali smo tim stručnjaka koji će uraditi projekat i u tom projektu je naznačeno da se ta vetrenjača vrati, ali bez vodosnabdevanja. Ta sredstva će biti planirana iz budedžeta za narednu godinu , kada se nadam da ćemo tu vetrenjaču vratiti na mesto koje joj pripada", dodaje Slaviša Maksimović, član Gradskog veća za ruralni razvoj.

Osim kao istorijski spomenik, vetrenjača bi trebalo da dobije ulogu i turističke atrakcije. Naime, Šušara se poslednjih pet godina, zbog predivnog okoliša i prirode razvija kao turističko mesto, pa je ovde niklo blizu 70 vikendica, a broj stanovnika se vikendom udvostruči jer se starosedeocima kojih imaoko 300 pridruži izmedju 300 i 400 vikendaša.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво