Zrenjanin dobio prvu stambenu zgradu sa energetskim pasošem

Zrenjanin je dobio prvu stambenu zgradu sa energetskim pasošem A plus, koja ima najviši stepen uštede energije do sada. U ovu zgradu nedavno su se uselili prvi stanari.

Spolja je slična ostalim novim zgradama, a samo stručnjak može da primeti da su zidovi debljine 45 centimetara i prozori sa staklima koja zimi privlače, a leti je odbijaju toplotu. Useljavanje u ovakve objekte počinje tek kad se dobije energetski pasoš.

Novi stanar Branislav Topličević smatra da će se vremenom nešto više plaćen kvadrat isplatiti kroz račune.

"Grejna sezona je te na vidiku, treba da bude, tako da ćemo videti kako će biti sa grejanjem ovde, ali se nadamo da sve te energetske efikasnosti što se navode da će se i pokazati, a što se tiče duvanja, nema ni promaje ni duvanja", kaže Branislav Topličević, vlasnik stana.

Zgrada je našla stanare brzo, navodi investitor, pa je unapred ugovorio još dva objekta, sve ukupno 50 stanova. Za ovakve objekte osnovna jedinica mere je količina gubitka toplote, što je ovde bar duplo manje nego kod drugih stanova.

"Procenat gubitaka je 23 posto, konkretno za ovu zgradu. To je znači na fasadi, na stolariji, na krovu, na podovima i ostalim delovima zgrade. Kvalitet materijala ugrađenog mora da bude ekstra kvaliteta", kaže Dragan Božjak, Investiciono preduzeće„Bioelektrik".

Trenutno je cena kvadrata novih stanova u Zrenjaninu oko 800 evra. Energetski efikasna zgrada je oko 10 odsto skuplja zbog specifičnih materijala.

"Uglavnom su to materijali koji se tiču izolacije objekta. Termoizolacije i hidroizolacije i tako dalje. Stiropori, dobra stolarija, dobri materijali za krovnu konstrukciju, za podove", kaže Nikola Jovanac, građevinsko preduzeće "Mont".

Novoizgrađeni objekat se greje na toplotne pumpe sistema vazduh - voda. Procena je da će rad toplotnih pumpi koštati zimi za grejanje, a leti hlađenja 30 dinara po kvadratu, a stanari mogu regulisati njihovo korišćenje i potrošnju elekrične energije.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво