Niška sela zbog dotrajale vodovodne mreže bez vode

Meštani niškog sela Vukmanovo, zbog dotrajale vodovodne mreže, imaju problema sa vodosnabdevanja iz seoskog vodovoda, naročito tokom letnjih meseci. Problem nikako da se reši, jer su seoski vodovodi u okolini Niša građeni sedamdesetih godina prošlog veka, a postupak prebacivanja seoskog vodovoda na gradsku mrežu je dugotrajan i komplikovan.

Aleksandar i Uroš su studenti žive u Vukmanovu, selu udaljenom od Niša tek osam kilometara što je prednost za mlade ljude. Baš zato je pomalo neshvatljivo da selo nema rešeno pitanje vodosnabdevanja.

U Vukmanovo ukupno živi 350 ljudi od toga je mladih negde polovina, nekih 150-200 ljudi, mnogo je teško živeti u ovakvim uslovima", kaže Aleksandar Stojanović.

"Ukoliko se situacija ne poboljša i te neke elementarne stvari ne dobijemo, normalno je da ću tražiti drugi izlaz iz ove situacije", kaže Uroš Stojanović.

Problem je višegodišnji ne samo u Vukmanovu, jer u više od dvadeset od ukupno pedeset sela vodovodu su dotrajali. Ovde kažu da više od 90 posto meštana želi da se priključi na gradski vodovod.

"Uvek smo se obraćali opštinama i dok su bile sve partije na vlasti uvek su nam obećavali pred izbore i posle izbora to sve bude "stani pani", kaže Srboljub Stojanović, predsednik Mesne zajednice Vukmanovo.

Problem je na stolu opštine Palilula, predsednik Aleksandar Ždrale kaže da će se baš ove sedmice održati sastanak tim povodom. Prebacivanje seoskog vodovoda na gradski trošak je i za grad, ali i za meštane.

"Deo će sama domaćinstva, kad kažem sama domaćinstva mislim od vodomera do njihovih kućnih instalacija, što se tiče centralnog cevovoda to će platiti "Naisus" tj. grad Niš", kaže Aleksandar Ždrale, predsednik opštine Palilula.

Koliko je voda značajna to svi znamo, u ovom trenutku ipak važnije je pitanje da li su procedure za preuzimanje seoskih vodovoda komplikovane ili jednostavno nema para.

"Pored para jako je složena procedura i zahteva puno rada, što nisam siguran da je u dosadašnjem periodu rađeno dovoljno, i mi se upravo time bavimo. Te adminsitrativne procedure traju dugo, neophodno je rešiti pre svega imovinu a nakon toga i projektno tehničku dokumentaciju", kaže Miloš Milošević, gradski većnik.

Iz gradskog budžeta ove godine sa 50 miliona dinara finansira se samo izgradnja vodovoda u selu Hum, ali zbog problema na terenu gradske vode u selu još uvek nema.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво