Deca lečena od karcinoma na kampu u Mokroj Gori

Prema istraživanju Internacionalne agencije za istraživanje raka iz 2015. godine dečiji rak je u porastu, a Srbija je prva u Evropi po broju dece sa rakom.Pet godina već, udruženje Čika Boca, za decu lečenu od raka, organizuje rehabilitacione kampove bez pratnje roditelja, okupivši ih ove godine u Mokroj Gori, uz pomoć Ministarstva zdravlja i pravde, kao i brojnih donatora.

Jedanaestogodišnj Petar Baltić, ne krije da mu je najlepše na likovnoj radionici iz jednostavnog razloga.

"Da, pošto kod nas u Vojvodini nema baš toliko ovih brda, pa mi je malo teže", kaže Petar Baltić, Zrenjanin.

Nekom lakše, nekom teže, ali svako od njih tridesetoro na desetodnevnom kampu, pronašao je za sebe nešto.

"Radimo razne radionice, jedna se radionica zove Zip lajn, to mi se najviše dopalo i penjanje po drveću", kaže Bogdan Grbović, Nova Varoš.

"Mi smo farbali majice i ja sam video na onim etiketama volontera gde piše njihovo ime da ima ovakva slika i ja sam mislio da bi bilo lepo u boji da je naslikam. Meni je sve lepo, ali mi se najviše svidelo što smo se vozili Šarganskom osmicom", kaže Jovan Grbović, Nova Varoš.

"Očekivala sam da mi bude lepo, ali nisam očekivala da ću steći toliko prijatelja koliko sam stekla sada", kaže Magdalena Tomović, Gornji Milanovac.

Osnaživanje dece da se bolje snadju u društvu i sredini u kojoj žive bez obzira na posledice lečenja, i razbijanje predrasuda, smisao je kampa na kome za sada za lekara gotovo i nije bilo posla, osim sitnih ogrebotina.

"Više se družimo nego što se lečimo što se kaže, tako da je to pozitivno uticalo na tu devojčicu da eto kako ona kaže da se oslobodi straha od lekara", kaže dr Ognjen Kolarević, Beograd.

Volonteri na kampu su oni, koji su se i sami borili protiv opake bolesti, što umnogome i ohrabri roditelje da pošalju decu u prirodu bez njihove pratnje.

"Bilo mi je potrebno informacija o tome od čega se lečim i šta mogu da očekujem, i to je ono što se ja danas trudim da pružim onima koji se trenutno leče i onima koji su završili lečenje", kaže Milica Šimanović, student psihologije, Šabac.

"Mnogo njih je još uvek u problemima, ne može mnogo stvari, mada kada dođu na kamp, onda vide koliko mogu, zato se naš kamp i zove "Mi možemo sve", kaže Vladimir Radulović, predsednik Udruženja "Čika Boca".

Kamp na kom su, kako sami beleže, ponosni, srećni i uzbuđeni i Petru, kako kaže, posle svega što je prošao, ne može mali uspon biti problem.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво