Obeležen vek od nastanka pesme "Plava grobnica"

Izložbom "100 godina Plave grobnice" koja je sinoć otvorena u Kruševcu u okviru Vidovdanskih svečanosti, biblioteka Milutina Bojića, obeležila je nekoliko jubileja - 60 godina ove ustanove u Beogradu, 125 godina od rođenja velikog srpskog pesnika i stvaraoca, vek od njegove smrti i nastanka jedne od najrodoljubivijih pesama "Plava Grobnica" kojom je opevao patnje i stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

"Stojte galije carske ! Sputajte krme moćne!
Gazite tihim hodom !
Opelo gordo držim u dobajeze noćne
Nad ovom svetom vodom!"
Odlomak iz pesme "Plava Grobnica", Milutina Bojića.

Originalni rukopis "Plave grobnice" nastao pre stotinu, a pronađen pre tri godine, javnosti je prvi put prikazan u Kruševcu. U sklopu izložbe u čast autora i ove poeme, kojom je odao poštu  hiljadama srpskih vojnika koji su sahranjeni u dubinama Jonskog mora kraj ostrva Vida kod Krfa.

"Milutin Bojić je to možda ljudi ne znaju oslobodjen služenja vojnog roka zbog svoje slabe telesne gradje, ali ni u jednom trenutku nije želeo to da iskoristi. Tako da je on sa vojskom preživeo sve tegobe ratovanja. On je naravno kao pesnička duša sve to prikazao na svoj način i otuda imamo te sjajne pesme bola i ponosa", kaže Olga Ječmenica, bibliotekar i autor izložbe.

"Ove godine smo posebno čitalačkoj publici podarili jednu značajnu stvar. To je fototipsko izdanje knjige "Pesme bola i ponosa". To je knjiga koja je nekoliko meseci objavljena pred njegovu smrt i u kojoj se nalazi pesma "Plava grobnica". Svega 18 primeraka te knjige je preživelo veliki požar u Solunu 1917. godine i ovo je praktično vaskrsavanje ove knjige posle 100 godina. Na koricama i dalje stoji d je to štamparija Akvarone iz 1917. godine i na poleđini stoji da je koštala dva dinara", kaže Jovica Krtinić, direktor bibloteke "Milutin Bojić" u Beogradu.

A inicijativu da se Bojićeva bogata zaostavština, koji je poživeo samo 25 godina, pretoči u izložbu, pokrenuli su kruševački pisci.

"Grad Kruševac i grad Krf su zbratimljeni. Milutin Bojić je ostavio sebe dole na Krfu, zapravo na Zejtinliku. Međutim on je bio dete Krfa kao što je dete Srbije. Kao što je bio dete srpskog jezika, kao što je bio dete one najrodoljubivije misli kojoj se mi klanjamo", kaže Ljubiša Đidić, književnik.

Od kompozicija i arija inpirisanih "Pesmama bola i ponosa" nastao je i poetsko muzički triptih izveden u porti crkve Lazarice.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво