Sa nastave u plastenik i kuhinju

Srednja stručna škola "Vasa Pelagić" iz Kovina ima 297 učenika koji uz teorijske časove u dobro opremljenim kabinetima imaju i kvalitetnu praktičnu nastavu na svom imanju. Na raznim takmičenjima do sad su osvojili brojne nagrade iz oblasti ugostiteljstva i hortikulture.

Učenici ove škole u svojim plastenicima i staklenicima uzgajaju blitvu, papriku, šparglu, krompir i razne vrste cveća, a na dva ara i neke žitarice. Proizvode koriste za sopstvene potrebe, ali imaju i poznate kupce koji znaju da ovde mogu pronaći organske proizvode.

"Sviđa mi se što sve što naučimo možemo da primenimo i kod kuće. Ovde učimo kako da obavimo setvu semena , sađenje cveća, a rasade nosimo i kući i ukrašavamo i naša dvorišta", kaže  Milica Laković, učenica 4. razreda hortikulture.

Konobar Bojan Laković je na nedavnom državnom prvenstvu ugostitelja osvojio treće mesto, što je rezultat dobrog praktičnog rada u školi.

"Uspevam da uskladim obaveze u školi i da radim u jednom kafiću u Kovinu i to mi mnogo znači i volim svoj posao", kaže konobar Bojan Laković, učenik 3. razreda.

Da bi imali što prijatniji ambijent đaci sami oslikavaju zidove škole, a napravili su u dvorištu i letnju učionicu.

"Naši učenici vešto prihvataju sve oblike nastave. Željni su znanja i novih veština. Pripremamo ih da posle školovanja mogu odmah i da rade, ali i da ako žele bez problema upišu željeni fakultet", kaže Igor Trišić, direktor srednje stručne škole "Vasa Pelagić" Kovin.

Lokalna samouprava u Kovinu angažuje učenike škole "Vasa Pelagić" kad god imaju neku veću svečanost, a poverili su im i ukrašavanje prostora oko zgrade opštine.

"Ne zna se ko je srećniji, da li mi koji smo im ponudili ili oni koji su prihvatili da brinu o uređenju jednog dela našeg mesta. Svi smo veoma zadovoljni njihovom kreativnošću i nastavićemo da im poveravamo i nove poslove", Sanja Petrović, predsednica opštine Kovin.

Mladen Šarčević, ministar obrazovanja napominje da je škola u Kovinu lep primer jednog vida dualnog obrazovanja.

"Razvijamo takve modele koji će jednog dana signalizirati nekim privrednicima da u Kovinu postoje odlični uslovi za ugostiteljstvo,jer imaju kvalitetne mesare,kuvare i konobare i ovde se lepo prilagođavaju na nove uslove obrazovanja i rada", kaže ministar Šarčević.

Zahvaljujući dobrom radu maturanti će za nagradu od škole ove godine dobiti besplatnu proslavu maturske večeri.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555      

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво