"Nastojnik" najdugovečnija predstava kikindskog pozorišta

"Nastojnik", komad urađen po tekstu Harolda Pintera, najdugovečnija je predstava kikindskog Narodnog pozorišta. Ušla je u tridesetu sezonu, ali kuriozitet je u tome što je od premijerne predstave do zadnjeg 142. izvođenja igraju isti glumci - Branislav Knežević, Slavoljub Matić i Dragan Ostojić, koji je istovremeno reditelj ovog komada.

Pinterovu priču o dva brata gubitnika i čoveka koji je slučajno ušetao u njihov život tri doajena kikindskog glumišta tokom tri decenije izvođenja preveli su u toplu balkansku satiru, koju od početka igraju s istim žarom i dopadljivošću.

Branislav Knežević kaže da im se više puta desilo da im se ova predstava ne igra, ali čim obuku kostime i "uđu" u likove, loša volja nestaje, a taj sat i po predstave deluje im terapijski.

"Nadam se da će ova predstava trajati onoliko koliko mi budemo trajali", dodaje Knežević.

Slavoljub Matić priželjkuje da se mnogim njegovim kolegama, pogotovo mlađim glumcima i glumicama, desi slično  iskustvo da toliko decenija budu u jednom projektu sa istom ekipom.

"To je nešto što će čoveka pratiti kroz čitavu karijeru i čitav život", smatra Matić.

"Nastojnika" i Pinterova tri musketara od prve do zadnje predstave pratio je nepopravljivi zaljubljenik u "daske koje život znače" i pozorišni hroničar osamdesetčetvorogodišnji Sava Savin Moca.

Procenjuje da se, gledajući zadnju predstavu, promenio samo on, dok su glumci ostali isti.

"Jedino gledajući fotografije premijerne predstave i ove zadnje vidi se razlika u njima", zaključuje Savin.

Glumačka postava se nije menjala trideset godina, a kada je reč o socijalnim i društvenim okolnostima, po mišljenju pozorišnog kritičara, ni prilike u kojima žive likovi u "Nastojniku" u poslednjih tri decenije nisu se promenile.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво