Međunarodna likovna kolonija u Žitorađi

Šesta međunarodna likovna kolonija "Koreni" u Žitorađi okupila je slikare iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Slovenije koji rade na otvorenom, u centru topličke varošice.

Inspirisani prirodnim lepotama topličke ravnice, običajima i kulturom juga, stvaraju slike s dušom, slaže se svih jedanaestoro umetnika koliko ih ove godine boravi u koloniji "Koreni".

Desislava Vasova, akademska slikarka iz Bugarske, kaže da je oduševljena atmosferom i načinom na koji su se uklopili različiti ljudi i slikari:

"Lepo je raditi na otvorenom i pred očima publike. Ova pozitivna energija će me i narednih godina vraćati ‘Korenima’."

"Volimo dobru energiju i dobre ljude", kaže Srećko Zdravković, akademski slikar iz Paraćina. "Ta specifičnost, recimo u duhovnom i kulturnom nasleđu, to samo ovde ima, zaista je tako."

Svojim talentom, mesto među umetnicima zaslužili su i najmlađi za koje je organizovana likovna radionica.

Stvaranje umetničkog dela na ovorenom, u centru varošice gde i prolaznici učestvuju u njegovom nastajanju, prepoznatljiva je osobina najmlađe umetničke komune u Toplici. Katica Jović iz Kuršumlije kaže da i ona voli da slika i da će svakako ponovo doći.

U Žitorađi je stvoren svet u malom, smatra Branislav Milić, v.d. direktora Narodne biblioteke Žitorađa:

"Spojili smo akademske slikare sa običnim ljudima i oseća se taj umetnički duh. Napravili smo neku hemiju koja se vidi."

Kroz likovnu koloniju "Koreni" do sada je prošlo više od šezdeset slikara iz zemlje i inostranstva. Od slika koje su poklonili organizatoru formirana je Zavičajna zbirka.

rts.prokuplje@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar