Dani suvače

Narodni muzej u Kikindi, u saradnji sa Udruženjem "Sloga" iz Mokrina, organizovalo je 4. Dane suvače. Manifestacija je, najvećim delom, bila posvećena mališanima.

Suvača je, inače, mlin na konjski pogon i jedna je od najvažnijih istorijskih osobenosti Kikinde. Suvača je mogla da samelje 100 kilograma pšenice na sat.

Kažu da je ovako dobijeno brašno za oko 15 odsto bilo skuplje od drugog i da je korišćeno čak na Bečkom dvoru.

Slavica Gajić, organizator Dana suvače, kaže da je princip rada suvače bio takav da su osnovni pogon za mlevenje žita pokretali konji. Oni su energiju prenosili na drvene zupčanike, a ovi,  na metalni deo koji se nalazio u mlinarevom prostoru.

"Tu su, kao i u svakom mlinu, smeštena dva kamena, donji statični i gornji pokretni. Kukuruz se sipao u drvene koševe, a  energija koju su stvarali konji prenosila se na žrvanj i tako se dobijalo žito", dodaje ona.

Na ovogodišnjim Danima suvače deca iz Mokrina izvela su dramski prikaz na temu hleba i narodnih običaja. Mala Ana Ugrenović dodaje da su, pored toga, mesili hleb.

"Pomešaju se kvasac, brašno, so i voda, pa se to ispeče", kaže Ana.

Njena drugarica Jovana Milovanov kaže da joj se u suvači najviše dopao točak koji su okretali konji da bi se napravilo brašno.

Drugog dana manifestacije, predviđenog za odrasle, prezentovan je način spravljanja čuvenog mokrinskog sira. Pored toga,  predstavljena receptura za kuglof, jedinstveni kolač vojvođanskih krajeva,  održano predavanje o ulozi žene na selu i organizovana je radionica stripa i karikature.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво