Bakterije čistači septičkih jama

Selo Gorobilje poznato je u požeškom kraju po poljoprivrednicima i privrednicima, ali i specifičnim čistačima septičkih jama. Taj prljavi posao odrađuje zapravo grupa bakterija, čiji enzimi razgrađuju fekalije i otpadnu vodu pretvaraju u tehnički ispravnu.

Kada je renovirao domaćinstvo u rodnom Gorobilju, Zoran Mićović odlučio je da sistem otpadnih voda bude kao u Švajcarskoj ili Nemačkoj. Umesto septičke jame, kupio je kolektor koji je stigao iz dragačevskog kraja.

"Ideja je bila da ovih 17 kuća ovde, koji su u ovom zaseoku Svilajići, objedinimo i napravimo jednu mikro eko sredinu. Pokušaj je težak, ali uspelo se. Kada sam kuću ovde renovirao, moju rođenu, domaćinstvo moje, je li, onda sam došao na ideju kopanja septičke jame. Koštanje septičke jame je ravno ovome sistemu. Znači samo jedne septičke jame ona košta oko hiljadu eura. Ovo košta otprilike sa manje više rada, delova, ovo košta hiljadu eura", kaže dr Zoran Mićović.

Otpadne  vode u tehnički ispravnu prerađuje grupa bakterija K47, koje u potpunosti uništavaju fekalni otpad. Za taj proces, neophodan im je vazduh, a temperatura ne sme biti niža od šest stepeni.

"Sprečava se kanal širenja zaraze i ove bakterije sve pojedu. Sve žive bakterije, sve organske materije, one u svom metaboličkom procesu, kao i beloglavi sup što samelje sve zaraze, tako i ove bakterije završe u krajnjoj liniji izlazi čista voda", kaže Mićović.

Ekološki sistem prečišćavanja, Zoran je podelio sa još 16 domaćinstava. Iako su komšije bile nepoverljive, vremenom su shvatili značaj bakterija i kolektora.

"Rešili smo jedan ozbiljan problem koji smo imali stvarno. Pošto je ravničarski predeo, te septičke jame su nam pravile problem i zagađivale su i ove podzemne vode i bunare tu malo je ko mogao da koristi", kaže Milija Maričić, komšija.

"Dobijemo bistru vodu, koja može da ide, na Institutu za veterinu u Kraljevu smo je analizirali. Potpuno ispravna voda za Moravu, može da se vrati, može da se zalivaju industrijske biljke kao paulonija, topola i slično i istovremeno ste dobili jednu čistu i zdravu sredinu u Gorobilju", kaže Mićović.

Najveći broj septičkih jama i dalje zagađuje životnu sredinu, iako postoji rešenje. Poljoprivredne apoteke uglavnom raspolažu standarnim preparatima.

"A to su preparati onako samo da se malo vrši neutralizacija mirisa, neutralizacija nekih možda štetnih bakterija u tim otpadima", kaže Vlade Karanac, vlasnik poljoprivredne apoteke u Požegi.

Bakterije terminatori u Gorobilje su stigle preko interneta. Zoran Mićović kaže da litar košta deset evra, što je dovoljna količina za proces pretvaranja fekalne u tehnički čistu vodu tokom cele godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво