Deponija jalovine iz rudnika Zajača biće zatvorena

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, potpisali su Sporazum o saradnji za realizaciju projekta sanacije i zatvaranja deponije jalovine iz topionice u u Zajači. Kako je najavljeno, predvođeni su radovi u dve faze, a posao planiran za ovu godinu počeće za mesec dana.

Posle devet godina, završene su sve potrebne dozvole i iz budeta republike obezbeđen novac u ukupnom iznosu od 240 miliona dinara. Na deponiji u Zajači, koja se prostire na nekoliko desetina hektara, nalazi se oko 600 hiljada tona ogaraka i šljake antimona, olova i ostalih  teških metala koji su godinama ugrožavali zdravlje stanovništva.

"Drago mi je da je Vlada Srbije prepoznala ovaj gorući problem i da konačno posle niza godina imamo rešenje. Podsetiću da smo imali problem sa zdravljem meštana  i da je količina olova u krvi bila velika i kod naše dece", kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

"Želimo da se u Zajači živi zdravo i bezbedno i i u tu svrhu i raspisujemo konkurs za javne nabavku za realizaciju projekta. U prvoj fazi radova, planirani su gradjevinski i pripremni radovi niskogradnje a u drugoj fazi  sledeće godine,  deponija će biti prekrivena folijom i geotekstilom a potom sledi rekultivacija i ozelenjavanje", kaže Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Nadležni obećavaju da će Zajača posle toga, umesto crna ekološka tačka, biti zdravo i poželjno mesto za život. Ministarka poljoprivrede najavila je u Loznici i da će posle Bariča i Šapca, za dve sedmice početi uklanjanje opasnog istorijskog industrijskog otpada i u ložničkoj Viskozi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво