Čitaj mi!

Belovodska rozeta dodeljena Peteru Handkeu

Austrijski pisac i humanista Peter Handke prvi je stranac kojem je dodeljena „Belovodska rozeta” - priznanje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti. Dodelom najvišeg priznanja, u Beloj Vodi kod Kruševca završena je 40. Belovodska rozeta.

Jednog od najznačajnijih savremenih evropskih pisaca, domaćini su dočekali u porti Crkve Svete Trojice. U duhu tradicije, poslužili su ga pogačom i solju, a potom uveli u svetinju koju krasi jedan od prvih srpskih kamenih ikonostasa, isklesan u ovdašnjem peščaru rukom belovodskih majstora.

Nakon razgovora sa poštovaocima njegovih dela u seoskoj osnovnoj školi, koja je duže od veka hram pismenosti i obrazovanja za meštane Bele Vode, Peter Handke obišao je Muzej klesarstva i vajarstva.

Sa istorijom mesta, iz čijih majdana vešti kamenoresci vekovima vade peščar i daruju mu dušu, gosta je upoznao  dr Velibor Lazarević, član Programskog saveta manifestacije.

"Tim kamenom smo ukrašavali Srbiju od srednjeg veka, vremena kneza Lazara do danas", objasnio je Lazarević. "Osim crkvenih, njime su građene i najznačajnije svetovne građevine širom zemlje."

Poznati romansijer, esejista i osvedočeni prijatelj srpskog naroda, u dobrom raspoloženju i šaljivom duhu, po kome su i domaćini poznati, izneo je utiske o mestu čiji je gost prvi put bio: "Moram još da upoznam belovodske gostionice pa ću znati šta tačno osećam." Duhovitim odgovorom dočekao je i novinarsko pitanje hoće li nas uskoro počastiti novom knjigom.

"Dovoljno sam pisao, star sam. Želim samo da pijem i čitam", sa osmehom je rekao Handke kome je Srbija bila inspiracija za pet knjiga.

Činjenicu da će se kao dobitnik "Belovodske rozete" naći u društvu odabranih stvaralaca, među kojima su i Desanka Maksimović, Vladeta Jerotić, Milorad Pavić, Matija Bećković, Dušan Kovačević, Emir Kusturica, prokomentarisao je:

"Kusturica je uvek pre mene bio! Mlađi je od mene i uvek pre mene. Hoću jednom pre njega nešto da dobijem!"

I želja mu se ostvarila. Pred prepunim amfiteatrom, kraj drevne česme u prestonici srpskog klesarstva, Peteru Handkeu, kao prvom strancu, dodeljena je Belovodska rozeta "Cvet u kamenu" za izuzetan doprinos našoj kulturi i umetnosti.

Dvadeset petom laureatu, nagradu je u ime grada Kruševca, na završnoj svečanosti, uručila zamenica gradonačelnika Jasmina Palurović.

rts.krusevac@rts.rs 

 

broj komentara 0 pošalji komentar