Izložba slikara naivca na svetskom glasu

U kruševačkoj galeriji "Dar", u popularnom umetničkom sokačetu, otvorena je izložba Mileta Davidovića, jednog od najpoznatijih slikara naive u svetu. Davidović je član Međunarodnog udruženja naivne umetnosti sa sedištem u Parizu i prvi slikar naive sa zvanjem samostalog umetnika.

Posle izložbe u Pariskom Gran Paleu deo kolekcije slikara naive Mileta Davidovića pred Kruševljanima. Galerija mala, ali doživljaj veliki.

Vesna Stefanović Milenković, prosvetni radnik koja kaže da je naivu zavolela zahvaljujući izložbama u ovoj galeriji, kaže da je postavka divna i preporučuje da je pogledaju svi kruševljani. Boje su izuzetne na slikama, kao i motivi.

"Stvarno pričinjava zadovoljstvo, radost pre svega, a ove tople boje života nas oplemenjuju", kaže jedna od posetioca, profesorka muzike Javorka Jovanović.

Mesto rođenja u blizini  Hlebina čuvenog sela po školi naivnog slikarstva, opredelilo je sudbinu ovog umetnika, koji je izlagao na oko 300 izložbi u svetu.

"Došao sam tako do nekih značajnih ljudi koji su kupovali moje slike, pa poklanjali, tako da mnogi predsednici zemalja poseduju moje slike u kolekcijama, kao i mnoge poznate ličnosti. Od Ruskog predsednika Putina, Nemačkog kancelara Šreera, Kusturice, pisca Toni Parsonsa", kaže Mile Davidović, slikar.

Njegova izložba u staroj prestonici nastavlja se na prethodne koje imaju za cilj da približe ovaj pravac u slikarstvu publici.

"Osim što smo ih upoznali sa nekoliko autora, podsetili smo našu publiku na slikare koji su stvarali u našem kraju. Bošnjane u blizini Kruševca i Varvarina je uvek bilo poznato selo po naivi", kaže Duška Milosavljević, galerija "Dar".

Izložbu Davidovićevih slika Kruševljani mogu da pogledaju u narednih mesec dana.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво