Читај ми!

Premijera u užičkom Narodnom pozorištu

U užičkom Narodnom pozorištu sinoć je premijerno izvedena predstava "Svrati, reče čovek" po tekstu Ivana Velisavljevića i u režiji Ivana Vukovića. Druga premijera užičkog pozorišta u ovoj godini je praizvedba savremenog teksta o migracijama, koji ima i autobiografske elemente.

"Svrati, reče čovek", ili san o zavičaju najavljen i kao folk snoviđenje je, teška priča o mladiću koji iz Amerike dolazi na nekoliko dana u svoje rodno selo, istovremeno kroz nju, u atmosferi kafane koja se jedina ne menja, uz poigravanje songovima "kralja folka" Šabana Šaulića, razotkriva se i mentalitet i sadašnji trenutak.

"Ja sam pokušao da motiv povratka u zavičaj tretiram i kao politički i kao književni motiv i da pokušam da pomirim te dve stvari, zato je ovaj komad delom realističan, a delom ekspresivan,
nadrealistički gotovo", kaže Ivan Velisavljević, pisac.

"Ima ona čuvena izreka, nikada ne možeš da se vratiš kući, ali nekako mi se čini da smo mi zaglavljeni i da ne možemo da odemo od kuće, svakako ne da pobegnemo. I zato smo se trudili da budemo iskreni i da napravimo priču o današnjem trenutku kao i onom što nas, nažalost prati iz prošlosti", kaže Ivan Vuković, reditelj.

"U dogovoru s rediteljem došli smo do zajedničke ideje o "visećim" stolovima, vezanim lancima koji se povremeno spuštaju na scenu, a povremeno lebde u vazduhu. Lanci imaju dublje značenje, ne znamo da li je on došao ili je otišao i pokazuju da se sve dešava u njegovoj glavi", kaže Tamara Busković scenograf i kostimograf.

"Za glumce užičkog pozorišta slojevita i zahtevna priča o odlascima i povratcima što se završava svadbom koja nije srećan kraj, pružila je mogućnost da na scenu iznesu skalu osećanja", kaže Tamara Busković, scenograf i kostimograf.

"Ono što moj lik čini je i dosta jakih reči kojih sam se držao kao neke vodilje, a to je ono što izgovaram na kraju da je zavičaj ono što čini čoveka, tu gde su roditelji naši napravili domove i ne samo domove, već čak i reke, šume, jezera", kaže Nemanja Hadži Jovanović, glumac.

Divna Marić glumica kaže da je igrajući ulogu majke Gordane, osetila da treba da progovori u ime svih majki, jer koliko je, dodaje, teško onima koji odlaze, toliko je teško i onima koji ostaju.

Užička publika prepoznala je i pozdravila dugim aplauzom kolektivni rad čitave ekipe čiji rezultat je predstava iza koje neminovno ostaje zapitanost i koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво