Читај ми!

Od Domova kulture ostali samo zidovi

Domovi kulture u okolini Vranja, do devedesetih godina prošlog veka, bili su centri kulturnog života sela. Od nekadašnjih dvadeset domova kulture, sada rade samo tri.

Iz Doma kulture u Donjem Vrtogošu je oktobra 1986. godine emitovana emisija "Znanje imanje". Tu su se redovno okupljali i stari i mladi, družili na igrankama i zabavama. Sada je dom  prepušten zubu vremena, a u selu nema kulturnih događaja.

"Vreme je učinilo svoje da sad u Mesnoj zajednici nema sredstava i bilo bi dobro da opština izađe u susret i da se malo ovaj dom renovira", kaže predsednik Mesne zajednice Donji Vrtogoš Nenad Trajković.

U Domu kulture u Gornjem Vrtogošu nekada je radio najveći otkupljivač voća "Vrtogoščanka". Sada o tome svedoče samo slike voća na zidu.

Meštani Dubnice i Neradovca Domove kulture pamte po brojnim manifestacijama, a sada za njihovo održavanje nedostaju sredstva.

"Tu su se održavali banketi, svadbe, susreti sela "Od maja do maja" i mnoga druga dešavanja", kaže Miodrag Kostić iz Dubnice.

"Sopstvenim sredstvima nešto da vidimo bar da prozore i tu fasadu da obnovimo i da sačuvamo", kaže predsednik Mesne zajednice Neradovac Đorđe Ristić.

Domovi kulture u selima kod Vranja sagrađeni su posle Drugog svetskog rata, a razlikuju se po stepenu propadanja. U Trebešinju funkcioniše kao nekada i tu se takmiče pevači amateri.

"Ovo je jedino mesto gde mi izlazimo, gde održavamo žurke i igranke svake subote", kaže predsednik omladine u Donjem Trebešinju.

Od 20 Domova kulture u selima, za više od polovine je podnet zahtev za upis prava svojine Službi za katastar nepokretnosti. Oni su i propadali, jer nije bilo rešeno pitanje vlasništva. Adaptacija Domova kulture nije predviđena gradskim budžetom za ovu godinu zbog manjeg priliva novca.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво