Читај ми!

Premijera predstave "Prah i pepeo" u Užicu

Na sceni užičkog Narodnog pozorišta, premijerno je izvedena predstava "Prah i pepeo", nastala saradnjom lazarevačkog Puls teatra i užičkog pozorišta, a povodom veka od početka Velikog rata i sto godina od slavne Kolubarske bitke.

U Lazarevcu predstava je premijerno izvedena početkom decembra u sklopu manifestacije "Dani Kolubarske bitke".

"Prah i pepeo", komad  sa jednom antiratnom porukom da mi zapravo ništa nismo naučili iz ratova, jer da jesmo ne bi nam se stalno ponavljali i užičku publiku naveo je na preispitivanje o događajima od pre jednog veka.

"Moji su utisci, baš onako, duboki i jaki. Ne bih mogla sad da prenesem, ali sam oduševljena. Ja sam oduševljena predstavom, zaista. Zato što je na pravi način predstavljena ta tuga i jad srpskog vojnika. Savršeno, i režija i sve", kažu Užičani.

"Zapravo, mi i ne znamo kakva je bila ta Kolubarska bitka, a i ono što znamo vrlo lako banalizujemo", kaže Spasoje Ž. Milovanović, autor teksta.

I svi na kraju, i pobednici i poraženi završe, u prahu i pepelu ili kako bi rekao jedan od junaka komada specifično napisanog "Vojskovođe se izmiriše, a na grobove udari trava".

"Komad se prati u dve priče, s tim što jedna priča, naravno, kreće od unazad, pa je negde kraj zapravo na početku, a to je dakle ubistvo Ferdinanda, to je krv koja se neminovono proliva s jedne strane, a s druge strane pratimo jednu modernu pricu, to smo mi sami", kaže Branko Popović, reditelj.

Komad sa podnaslovom - Kolubarska bitka u scenskoj strategiji koprodukcija je lazarevačkog Puls teatra i užičkog Narodnog pozorišta.

"Ovaj ansambl ovde je užasno disciplinovan, odgovaran i za nas je bio samo, kako bih rekla, uzor i ogromna motivacija da i mi mali počnemo na kvalitetu i na pravi način da se afirmišemo", kaže Ivana Nedeljković, glumica i upravnica Puls teatra iz Lazarevca.

Muziku za komad "Prah i pepeo", komponovao je Miroljub Aranđelović Rasinski, scenografiju je kreirala Marijana Zorzić Petrović, a kostime Snežana Kovačević.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво