Читај ми!

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Početkom novembra u Vranju je u porodičnom nasilju ubijena jedna žena. Prihvatna stanica u tom gradu je od početka godine zbrinula 23 žene i dvadesetčetvoro dece. O sprečavanju nasilja, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, govorili su u Bujanovcu predstavnici SOS telefona, Centara za socijalni rad i policije.

Godinama trpe nasilje pre nego što to prijave. Najčešće nemaju gde da se sklone, utočište nalaze u Prihvatnoj stanici.

"Psihički su me maltretirali, nekad sam trpela i fizičko nasilje, ali u poslednje vreme samo psihički", kaže jedna žrtva nasilja.

Prihvatna stanica u Vranju deo je Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite i godišnje zbrine od 50 do 60 žrtava nasilja u porodici. Iako je predviđeno da bude privremeni smeštaj, mnoge žrtve ostaju tu više meseci, pa i godina. Često se dešava da se vrate nasilniku. Partnersko nasilje dominira, a sem fizičkog i psihičkog, žene trpe i ekonomsko nasilje.

"Pomažemo im tako što imamo razgovor podrške sa njima, možemo da im damo informacije gde mogu dalje da idu, u koje institucije, i da i mi kontaktiramo institucije, i to je moguće", kaže Una Mladenović, SOS telefon u Vranju.

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici primenjuje se u Srbiji od avgusta ove godine. Poštovati odredbe iz Konvencije znači ne tolerisati različite oblike nasilja u društvu.

"Suština je da bi sve institucije, policija, centri za socijalni rad, tužilaštvo, trebalo da budu umrežene, da razmenjuju podatke, da zajedno štite žene od nasilja", kaže Danijela Pešić, Autonomni ženski centar u Beogradu.

"Bezbednost žrtve prevashodno je na prvom mestu, bezbednost i dobrobit deteta, za nasilje
 je krivac isključivo učinilac nasilja, što ranije nije bila praksa", kaže Saša Stamenković, Policijska uprava u Vranju.

Godišnje na SOS telefon javi se do 150 žena, u 95 odsto slučajeva nasilje traje od početka zajedničkog života.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво