Читај ми!

Pirotski potrčko pomaže najsiromašnijima

Dvadesetjednogodišnji Aleksa Živković koji već dve ipo godine pruža sugrađanima usluge plaćanja, kupovine i dostave na kućnu adresu, aktivan je i u raznim volonterskim akcijama. Trenutno, u saradnji sa Crvenim krstom, Centrom za socijalni rad i uz finansijsku pomoć Opštine, realizuje projekat "Solidarna odeća". U pitanju je prikupljanje garderobe za socijalno ugrožene.

Poznati pirotski "Potrčko" i dalje krstari gradskim ulicama, ali se sada na njegovom biciklu našlo mesto i za pakete za garderobom.

Naime, zajedno sa svojim drugovima, a po ugledu na svetske gradove, Aleksa Živković je došao na ideju da prikuplja odeću, kako bi pomogao, pre svega, porodicama sa više dece. U posebnom sanduku, građani odlažu garderobu koja se najpre nosi na pranje, a zatim dostavlja onima kojima je najpotrebnija.

"Postoji mogućnost da se projekat proširi i da se u gradu pstave još 4 - 5 kontejnera za ovakav način prikupljanja polovne garderobe", Aleksa Živković.

Porodica Pešić ima četvoro dece i zato, kažu, svaki komad odeće bude praktično iskorišćen.

"Deca brzo rastu, garderoba se brzo prlja, a mi imamo i takve aktivnosti kod kuće da radimo i sa bojama, glinom", kaže Momčilo Pešić.

Inače, ljudima je čudno kako je moguće da kada svi nešto grabe - on daje. To je jednostavno jedan lep momenat kod Alekse, kažu, koji njega čini dobrim čovekom.

Ne zapostavlja ni svoje najstarije sugrađane, kojima bez ikakve nadoknade, pomaže u ispunjavanju obaveza koje nisu u stanju sami da završe.

"Mnogo mi znači, da nije on, na nigde, ali ja samo pozovem, on dođe, usluži me lepo", kaže Stanika Hodžić, penzionerka.

Ovaj humani, mladi čovek se tu ne zaustavlja. Već ima ideju za novi projekat koji će, nada se, podstaći pre svega, njegove vršnjake da pomažu ljudima i šire dobrotu.

"Optimista sam i radiću ovo i sve druge stvari dok god vidim da to donosi neke dobre promene", Aleksa Živković.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво