Читај ми!

Samouki duborezac iz Predejana

Dejan Milenković iz Predejana je samouk duborezac. Jedan je od osnivača udruženja duborezaca u Srbiji, a odnedavno je postao član Udruženja profesionalnih umetnika Rusije.

U svojoj radionici se oseća najbolje. To je njegov svet, tu je, kaže, pronašao svoj mir. Kada iz drveta pod njegovom  veštom rukom izranjaju ikone za posmatrača sa strane sve izgleda lako i jednostavno.

Duborezac Dejan Milenković je samouk. Savete ne voli da daje, jer kako kaže, ako čovek nešto voli onda mu se putevi i vidici lakše otvaraju.

"Ako je čovek posvećen ako voli ono što radi onda su rezultati vidljivi. Ništa se ne može postići bez upornog rada i odricanja. Ako toga nema ako se radi mašinski onda to može da izgleda perfektno, ali nije to", kaže Dejan Milenković.

Dejan najviše voli da obrađuje kuvanu orahovinu. To je najtoplije drvo i najviše zrači. Završio je srednju drvoprerađivačku školu u Grdelici, ali na ovo čime se danas bavi veliki uticaj nije imala škola, nego geni. Ljubav prema drvetu nasledio je od oca i dede.

"Dejan je kao mali bio vrlo preduzimljiv. Pošto sam ja tesar on je od mene učio kako se drvo obrađuje, a i moj otac je bio samouk. Meni je veliko zadovoljstvo što mogu da kažem da nas je Dejan nadmašio", kaže Dejanov otac.

Dejan je jedan od osnivača srpskog udruženja duborezaca posebno je ponosan na činjenicu što je odnedavno postao član Udruženja profesionalnih umetnika Rusije, a njegovi radovi izloženi su širom sveta.

"Moji radovi su izloženi u Kanadi i u Sibiru i u mnogim gradovim Rusije i Srbije", kaže Dejan.

Skroman vredan posvećen poslu. Uvek pozitivan. Ne govori o tome što je nezaposlen da je mnogo poznatiji u Rusiji nego u Srbiji. Dejan jednostavno poručuje: "O svakom čoveku najbolje govore njegova dela".

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво