Читај ми!

Još se čuva i koristi kraljeva kada

Pre sto godina, kralj Petar Prvi Karađorđević lečio se u Vranjskoj Banji i tu boravio više puta. Iz tog perioda još se čuva i koristi kraljeva kada, obnavlja se Specijalna bolnica, a renoviran je i stari deo.

Kralj Petar Prvi, koji je u Vranjskoj Banji boravio tokom leta 1914. godine, uz  svakodnevne terapije, voleo je da prošeta i, u pratnji samo jednog podoficira, razgovara sa meštanima. Mnogi su ga, ne znajući da im je kralj, zvali ga čika Pera.

"Kralj je bio dosta star u to vreme, bolovao je od kostobolje", objašnjava direktor Specijalne bolnice Zoran Milosavljević. "Lekari su mu prepisivali kratku terapiju vodom, jer nije smeo dugo da leži zbog srčane slabosti."

U Vranjskoj Banji, pre sto godina, kralj je doneo prvi zakon o banjama. Njemu u čast postavljena je bista u holu Specijalne bolnice.

"Postament je urađen od kamena iz Vranjske banje iz jednog sela gore, gornji i donji deo", kaže Aleksandar Stanojević, student Akademije umetnosti Srpske pravoslavne crkve.

O boravku Kralja Petra u banji svedoči i kada u kojoj se kupao, a koja se još uvek koristi u Specijalnoj bolnici. Obnovljen je deo sagrađen 1929. godine, 22 sobe.

"Posebno je dobro to što smo u ovom teškom vremenu, uspeli da izdvojimo sopstvena sredstva i sopstvenom radnom snagom završili to", kaže Slobodan Spasić, pomoćnik direktora u Specijalnoj bolnici.

"Banja je najbolja na svetu i za lečenje reume je super", kaže Dušanka Veličković.

"Pre 20 godina parkovi su izgledali drugačije, kao i fasada bolnice koja je sada ulepšana", kaže Jelena Stojković.

U godini kada se obeležava stogodišnjica zakona o banjama i kulturno leto će biti bogatije.

"Imaćemo dečje kulturno leto, takmičenje frulaša, likovnu koloniju", kaže predsednica gradske opštine Vranjska Banja Slavica Sotirović.

Pred početak turističke sezone u Vranjskoj Banji popunjeno je 60 odsto kapaciteta. Rezervacije se tek očekuju, kao i gosti iz Srbije i regiona.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво