Читај ми!

Zajača, teški metali i bakterije u vodi

Voda u Zajači neupotrebljiva je za piće zbog prisustva teških metala i bakterija, potvrdio je Zavod za javno zdravlje u Šapcu. Zagađena su i seoska izvorišta - od 23 uzorka samo 4 su higijenski ispravna.

Voda u Zajači je neupotrebljiva za piće potvrdile su najnovije analize Zavoda za javno zdravlje Šabac. Od 23 analizirana uzorka iz seoskog vodovoda i individualnih objekata za  vodosnabdevanje, u 15 je utvrđeno prisustvo teških metala, među kojima najčešće antimon, a u pojedinim uzorcima arsen i kadmijum.

U četiri uzorka potvrđena je mikrobiološka neispravnost, bez drugih neispravnih parametara dok su samo četiri uzorka higijenski ispravna.

U domaćinstvu Milenka Mitrovića već 60 godina koriste seoski vodovod i sopstveni izvor, za koje je utvrđeno da su neispravni. Vodom za piće sada se snabdeva iz cisterne.

"Dođem dva puta dnevno da uzmem po deset litara za kuvanje, za pranje i za piće i to je to. Ostalo koristim za kupanje i za stoku što imam koristim svoj bazen i ovu vodu", kaže Milenko.

Lokalni vodovod u Zajači koristi oko 60 odsto stanovnika, dok se ostali snabdevaju sa sopstvenih izvorišta, pa je kao hitna mera obezbeđena cistrena sa vodom za piće.

"Nezgodno je za domaćice, radi spremanja, pranja, higijena mora da bude na nivou", kažu meštani. "Snalazimo se, malo sa izvora koji su dobri za piće, malo iz cisterne i tako."

Voda kontaminirana teškim metalima ne može se koristiti za piće i spremanje hrane upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje Šapca, koji će pratiti i sanaciju seoskog vodovoda.

Radiće, kako kažu, redovne analize kako bi potvrdili efikasnost mera koje loznički Vodovod preduzima i na osnovu toga davati predloge koji odgovaraju nalazu.

"Dokle god se u vodi nalaze teški metali, voda je apsolutno neupotrebljiva", kaže Igor Dragičević iz Zavod za javno zdravlje Šabac. Trajno rešenje je izgradnja novog vodovoda.

Prema rečima Jezdimira Vučetića, zamenika gradonačelnika Loznice, vodovod bi koštao oko 50 miliona i grad, verovatno, neće biti u mogućnosti da sam finansira izgradnju i verovatno će im biti neophodna pomoć resornih ministarstava.

Dok problem ne bude rešen, meštani Zajače vodom za piće snabdevaće se iz cisterne ili flaširanom vodom.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво