Читај ми!

Ličnost godine grada Šapca

Pesnik, Krstivoje Ilić, proglašen je za ličnost godine u Šapcu. Ilić, koji je i dvostruki dobitnik nagrade za životno delo i stvaralaštvo za decu i odrasle, ovoga puta dobio je povelju "Jevrem Obrenović" za doprinos ugledu grada.

Ličnost godine grada Šapca je pesnik Krstivoje Ilić, koji je i dvostruki dobitnik nagrade  za životno delo i stvaralaštvo za decu i odrasle.

Ovoga puta dobio je povelju "Jevrem Obrenović" za doprinos ugledu grada.

Kada u potrazi za dobrom knjigom sretnete omiljenog pesnika, onda je to poseban doživljaj, ispričali su poštovaoci Krstivoja Ilića, kome je Biblioteka šabačka drugi dom. U zavičajnom odeljenju čuvaju se ne samo njegovi rukopisi, već i nagrade i drugi predmeti, jer kad ne stvara, vreme provodi sa čitaocima.

"Zaista je na neki način obeležio moje detinjstvo, jer zaista, čitajući njegovu poeziju ja sam stvarala neke misli o svetu, kao dete kada sam maštala, čitajući njegove pesme, zamišljajući te divne prizore", kaže Verica Đapanović, učenica iz Šapca.

Vest da je proglašen za ličnost godine, pesnik je ocenio kao senzacionalnu, jer, kako navodi, živimo u vreme drugih moćnika.

"U jednom divnom gradu, da jedan sanjar, jedan pesnik potpuno posvećen monah poezije da bude ličnost godine, kad bi se to događalo i drugim gradovima, da bude ličnost godine pesnik, naučnik, to bi nas odvelo u blistavost vremena i života", kaže Krstivoje Ilić.

Novo priznanje Iliću dodeljeno je za zbirku "Kolaste azdije" ovenčanu i Vitezovom nagradom. Tu su i pesme zastupljene u čitankama, omiljene za recitovanje.

"Zadovoljstvo je da je jedan od najvećih srpsih pesnika Šapčanin, Krstivoje Ilić, a još je veće zadovoljstvo da je on zaista čitan u Biblioteci šabačkoj i da su naši najmlađi čitaoci prepoznali vrednost stvaralaštva njegovog umetnika", kaže Jelena Podgorac Jovanović, Biblioteka šabačka.

I kada je na trenutak pomislio da je zaokružio pesnički vek, kaže da je osetio potrebu da novim rukopisom "Cerski epitafi" oda počast besmrtnim junacima.

"Tim bogolikim junacima Stepine Druge armije na Ceru, gde je cela jedna armija pod zemljom. Ta planina koja daje moć čim se dotakne. To je nešto što je posebno u našem zavičaju uz Mišarsku bitku i retko što drugi nemaju", kaže Krstivoje.

Knjiga briljantnog pesničkog jezika i duboke misaonosti, svetlost dana, kako se očekuje, ugledaće uoči stogodišnjece bitke.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво