Kraljevo kao Njujork

Zlatko Miloičić rodom iz Kraljeva poklonio je svom gradu medijsku prezentaciju kakvu imaju velike svetske metropole. U filmu, kojim je diplomirao na Elektronskom fakultetu u Nišu, najvećim delom je predstavljeno Kraljevo sa istorijskim, kulturnim i savremenim vrednostima rađenim u posebnoj tehnici fotografije.

Petomitni film "Kraljevo u pokretu" ovih dana pojavio se na društvenim mrežama i internet portalima i za kratko vreme zabeležio više od 20.000 pregleda.

Iako su mnogi pomislili da je to promotivni spot, reč je o diplomskom radu Kraljevčanina Zlatka Miloičića, koji je diplomirao na Elektronskom fakultetu u Nišu sa ocenom deset.

Radi otkupljivanja prava na emitovanje samo ovog isečka iz filma, u kojem pospana kuca posmatra perače ulica u centru Kraljeva, mnogi ljubitelji životinja širom sveta već su izdvojili pozamašne svote. U filmu je ipak najvećim delom predstavljeno Kraljevo sa istorijskim, kulturnim i savremenim vrednostima.

"Film je rađen u posebnoj tahnici fotografije. U pitanju je tajm laps tehnika, odnosno slikanje jednog kadra u ravnomernim vremenskim intervalima ne dužim od nekoliko sekundi. Tako su oku posmatrača dostupne promene koje u realnom vremenu nisu lako vidljive, poput lebdenja oblaka iznad srednjovekovnog grada Magliča, jednom od najlepših motiva filma", objašnjava Zlatko.

"Kada se snima zalazak sunca, snima se od dva do četiri sata. U nekim projektima se snima po sedam dana neprekidno. Snimaju se te neke promene. Znači ne postoji tačno vreme trajanja snimanja. Sve zavisi šta se snima i gde se snima", priča Zlatko.

Ovom tehnikom fotografije lako je napraviti kompletnu referencu izgradnje novog mosta na Ibru, na primer, koja traje već godinu dana, a moguće ju je predstaviti u samo nekoliko sekundi. Kadar oko spomenika na trgu Srpskih ratnika rađen je pak u Hiper tajm laps tehnologiji gde je Zlatko morao svaku sliku da napravi tako što je stalak sa fotoaparatom pomerao sa kocke na kocku.

Projekat "Kraljevo u pokretu" ne zaostaje po kvalitetu sličnih zapisa mnogo većih svetskih i evrposkih metropola. Imaju ih i Njujork, Pariz, London i Moskava. Za taj kvalitet potrebno je znanje koje Zlatko i poseduje, a stekao ga je na Elektronskom fakultetu u Nišu.

"Elektronski fakultet u Nišu ima odličnu naučno-nastavnu bazu i modul za rad sa studentima na svim odsecima, a pogotovo na smeru savremenih multimedijalnih tehnologija" tvrdi profesor Goran Jovanović, koji je, pored profesora Bobana Rajkovića, bio i Zlatkov mentor.

"Naša ideja je da se u okviru tog modula izučavaju sve moderne stvari vezane za multimedijalnu produkciju. Od audio i video produkcije, preko veb dizajna, trodimenzionalnog modeliranja animacije do pisanja igara i umrežavanje računara", kaže profesor Jovanović.

Zlatkov film nije zvaničan promotivni spot Kraljeva. Čestitke stižu sa svih strana, ali još nema poslovnih poziva za saradnju. Zlatko za sada razmišlja da li da upiše doktorske studije ili da se posveti novim projektima.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво