Читај ми!

Geografski fakultet za čistije Blaževo

U nastavno-naučnoj bazi podno Kopaonika, dvadesetak studenata i profesora Geografskog fakulteta u Beogradu, organizovalo je akciju uklanjanja divljih deponija.

Jubilarni, 120. rođendan Geografski fakultet u Beogradu ove godine obeležava nizom prigodnih aktivnosti. Nakon centralne proslave u Rektoratu, krajem godine najavljen je veliki naučni skup, a prošle nedelje u njihovoj nastavno-naučnoj bazi podno Kopaonika, dvadesetak
studenata i profesora, organizovalo je akciju uklanjanja divljih deponija.

Iz godine u godinu u selu Blaževu na istočnim padinama Kopaonika,  dece je sve manje. Školu građenu za 700 đaka danas pohađa njih dvadesetak i troje predškolaca.

Bruska opština odlučila je da zgradu vrtića ustupi Geografskom fakultetu koji je već dve godine koristi za nastavno-naučnu bazu.

"Kopaonik je područje na kojem naši studenti imaju da vide mnogo toga što im je za školovanje
 potrebno. Oni su sa raznih smerova Geografskog fakulteta i normalno je da njihovo interesovanje i za stanovništvo, i za prirodu tu može, na neki način, da se zadovolji", kaže profesor dr Velimir Jovanović, redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i rukovodilac nastavno-naučne baze.

U čast jubileja, fakultet je u Brusu organizovao prezentaciju, a u Blaževu, u sklopu terenske nastave, akciju uklanjanja divljih deponija.

"Ostvaren je neki cilj, da se podigne ta svest o životnoj sredini koja je i u gradovima dosta niska, a kamoli u ovako malim mestima", kaže Tijana Ležajić.

"Meni se ovo mnogo sviđa i mislim da bi smo trebali ovakve neke akcije mnogo češće da radimo. I to ne samo mi. Mnogo fakulteta Beogradskog fakulteta ima naše smerove, zaštitu životne sredine i ekologiju, tako da mogu i oni da se uključe, a možemo i neke zajedničke akcije da sprovedemo", kaže student Miloš Veličković.

Marko Bradić kaže da meštana im jako malo, kao i omladine, ali su svi zadovoljni.

U pedesetak kuća u Blaževu stanovništvo je mahom staračko. Meštani su akciju pozdravili, ali joj se nisu odazvali.

"Svaka pomoć koja se ovde u bilo kojoj meri pružio je korisna. Svi su zadovoljni i to
 je doprinos za ovaj kraj iz koga ljudi odlaze", kaže Dojčin Novaković zamenik predsednika Mesne zajednice Blaževo.

Inicijativu studenata i profesora Geografskog fakulteta, bruska opština podržala je angažovanjem mehanizacije.

"Nadam se da ćemo ljudima sa ovog terena pokazati da povedu malo više brige o svojoj sredini. Mi nazivamo ovo čistim krajem Srbije, ali vidimo da rezultati ove akcije pokazuju da nismo baš najuredniji", kaže Saša Miljković, pomoćnik predsednika Skupštine opštine Brus.

Ivan Samardžić, saradnik na Geografskom fakultetu kaže da se nada da je ovo dobar primer i početak.

"Ipak, pravi problem će se rešiti kada i ovde budu imali kontejnere i načina da odlože svoj otpad, a ne da glavno mesto za to bude ovaj potok", dodaje on.

A za to je, uz jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine kod meštana Blaževa, potrebna i konkretna pomoć nadležnih iz Brusa.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво