Читај ми!

Otrovne bobice na pijaci?

Niško javno komunalno preduzeće "Tržnica" zabranilo je prodaju aronije bez sertifikata na svih 11 pijaca u gradu. Dvojica meštana Svrljiga prijavila da su im, jednom kao aronija, a drugom kao divlje borovnice, prodate otrovne bobice.

Posle objavljivanja navoda Nenada Milojevića iz Svrljiga da je kupio lažnu aroniju na niškoj kvantaškoj pijaci, RTS-u se javio njegov sugrađanin, koji tvrdi da su mu, na istoj pijaci, takve bobice prodate kao divlja borovnica. Da li su kupljene bobice otrovne ili ne pokazaće analize fitosanitarne inspekcije.

Od bobica koje je kupio kao aroniju, Nenad Milojević je hteo da napravi sok za trogodišnje dete. On kaže da nije znao da se na kvantaškoj pijaci aronija ne prodaje, kao ni kako tačno izgleda.

"Čovek je rekao da to gaji na svojoj plantaži, da je to aronija i da mu je to porodični biznis", kaže Nenad Milojević, i dodaje da se nije raspitivao za adresu plantaže.

JKP "Tržnica" će posle svega ispitati sve okolnosti, jer Ivan Ljubenović, za koga je Milojević tvrdio da je prodavac, negira da je bilo kada prodavao nešto slično.

Radovan Milojević, direktor Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica", kaže da će sve biti provereno.

"Mi na dnevnom ulazu nismo imali ovakvu vrstu proizvoda. Imamo sigurnosne kamere pa ćemo izvršiti analizu i kontrolu", kaže Milojević.

Za decu i samo tri bobice mogu biti smrtonosne

Sugrađane je upozorio Momčilo Bogdanović, nastavnik biologije i zaljubljenik u lekovito bilje. On kaže da su umesto aronije kupljene otrovne bobice kokošjeg grožđa - biljka pomoćnica.

"U literaturi stoji da za decu čak i tri bobice mogu biti smrtonosne, sa nekih prostora gde ima organskih đubriva, posebno ljudskih fekalija, a ovo je korovska biljka koja veoma uspešno raste na takvim prostorima", kaže Bogdanović.

Na sumnju da nije reč o aroniji navodi ne samo izgled bobica, već i cena od 250 dinara po kilogramu.

Prema rečima Slađana Kostića, u prodavnicama zdrave hrane kilogram sušenih aronija je 1.600 dinara, a kandiranih 1.800 dinara.

Tanja Živković, inženjer voćarstva, objasnila je po čemu se može prepoznati aronija. "Čašična loža je gore, više je udubljena i ima dlačice, i to je karakteristično za aroniju, dok je to kod kokošjeg grožđa ravno", kaže Živkovićeva.

Šta su ovi ljudi tačno pojeli znaće se posle analiza, dok će ostali posle svega prilikom kupovine verovatno dobro otvoriti oči.

Javno komunalno preduzeće "Tržnica" zabranilo je prodaju aronije bez sertifikata na svih 11 pijaca u gradu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво