Neobični drvodelja

Na Saboru trubača u Guči svoje umeće izrade skulptura, na nimalo uobičajen način, predstavio je drvodelja sa Zlatibora Miladin Lekić. Već je izradio nekoliko članova orkestra, a do kraja Sabora - biće svi na broju.

Auto-mehaničar Miladin Lekić iz zlatiborskog sela Šljivovice, sasvim slučajno, pre dvanaest godina otkrio je svoj talenat za drvodeljstvo. Motorna testera postala mu je glavno oruđe u izradi skulptura od drveta. 

U dvorištu je, priseća se Miladin, video hrastov panj koji ga je podsetio na lava:

"Našao sam dva gleta i doradio ga, tako da je ispala dobra skulptura. To mi je prvi rad koji i dan-danas čuvam."

Samouki umetnik većinu skulptura radi bez ikakve skice. Tradicionalni život seljaka Miladin predstavlja ponekad i na duhovit način.

Kupaca ima sa svih strana. Najčešće su to, kaže Miladin, ljudi koji su rođeni na Zlatiboru, a žive u inostranstvu, i njegovi radovi ih podsećaju na zavičaj.

Za ovaj Sabor trubača već je isklesao neke članove orkestra. Do kraja Sabora, biće gotov i basista.

Posetioci etno-dvorišta imaju priliku da prisustvuju čitavom procesu pravljenja trubača. Ovo mesto, ujedno je i prava izložba Miladinovih radova.

Raško Broćić iz "Broćića avlije" kaže da su slučajno prolazili pored Miladinovog ateljea i videli njegove radove, pa su više puta pokušavali da stupe sa njim u kontakt. 

On dodaje da se trud isplatio jer, su se skulpture potpuno uklopile u ambijent. Turisti koji dolaze raspituju se za umetnika, a mnogi se i slikaju pored radova.

Zlatiborski drvodelja pravi i nameštaj, ali su mu seoski motivi ipak draži. Trudi se, kaže da svakoj skulpturi podari osmeh i veselje.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227-551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво